márkó-bébi Creative Commons License 2001.07.15 0 0 8670
Jó estét mindenkinek!
Most volt a National Geo.-on egy újszülött - koraszülöttekről egy film. Remélem láttátok, nagyon érdekes volt és csodálatos. Már 23 héten született magzatot is képesek életben tartani! Ez fantasztikus!
Kriza: Kissé megkésve, de a cumi ügyben a mi tapasztalatunk: a kórházban még nem , de itthon már elfogadta, mivel gyakran sírt és nem tudtuk miért egy alkalommal kipróbáltuk, hátha megnyugszik és láss csodát egy pillanat múlva csend lett és elaludt. Kb. 2 hónapos volt amikor egyik napról a másikra elhagyta, nem kellett neki. Azóta sem kéri. Igaz az ujját szopja de csak akkor amikor fáradt, így jelzi, hogy álmos, beteszem a kiságyba 5 perc után már alszik is. Én azt gondolom, nincs összefüggés a szoptatás és a cumizás között. Ugyanis ismerek olyan gyermeket akit nem szoptattak (koraszülött volt és mire kikerült a kórházból már nem volt anyatej) és soha nem cumizott és nem szopta az ujját. A másik oldalon pedig akiket szoptatott a mamájuk és 7 évesen szoktak le az ujjszopásról. Ne aggódj, el fogja hagyni a cumit.
Mandrake: Ez bizony fogzás. Márk is korán kezdte, vannak nehezebb időszakok és könnyebb,csendesebb napok. Dentinox, babamasszázs nálunk ez vált be.
A szája körül úgy tudjátok masszirozni pl. mintha bajuszt rajzolnátok neki középről indultok két ujjal és a száj vonala felett haladtok kifelé. Az alsó ajka alatt ugyanígy középről két ujjal kifelé haladtok és mintha mosoly rajzolnál ívesen. Márkó nagyon szereti és látszik, hogy jól esik neki.
Borkának boldog szülinapot kívánunk mi is!
Miért kell menni próba szoptatásra? Ez kötelező vagy fakultatív?
Nufi: főzelék evés nálunk hasonlóan zajlott, volt mindenhol fal, terítő, ruha stb. Most úgy csinálom, hogy ráadok egy ujjas előkét ( ugy néz ki mint egy műtős fiú fehér-zöld), a jobbkezét a hónom alá teszem így már csak a bal keze szabad, és villámgyorsan merítem a kanalat, gyorsan az ajkához teszem és kivárom, hogy lenyelje az előző faltot. A terítőtől olyan távolságra van, hogy már nem éri el. Így csak az előke és néha az én karom lesz főzelékes.
Márk alá én egy vékony takarót teszek, illetve nem tudom itthon kapható e már, egy bohócot ábrázoló zörgő, csörgő, tükörrel ellátott játékot teszek. Elég meleg van (28 fok), ugyhogy biztos nem fázik fel.
Trilla mail megy!
Üdv
Éva