Könyvesember
2001.07.15
|
|
0 0
305
|
Kedves Kígyó!
Íme a válaszok:
Ezt a sok történeti dolgot, amit eddig leírtál, számon tartják a magyar szabadkőművesek?
Részben. Nagy vonalakban illik (illene?) ismerni a szervezet nemzetközi történetét, de a magyarok talán többet tudnak a saját történelmükről. Nem merném azonban azt állítani, hogy minden magyar szabadkőműves ennyire elmélyült ezekben a dolgokban. Különben máshol sem jellemző minden részlet közismertsége - most finom voltam :)
Vagy tudják ezeket, és foglalkoznak ezzel? Kutatják (személyes) érdeklődésből) a saját történetüket?
Lásd fent. Talán úgy pontos, hogy egyesek foglalkoznak vele. Magyarországon inkább személyes érdeklődésből - vagy akinek szakmájához, hajlamaihoz közelebb áll. Sok helyütt viszont vannak ún. kutatópáholyok (research lodges), latinos nevük gyakorta "Quator Coronati", amelyekben kizárólag a történelmi érdeklődésű tagok jönnek össze a Céh történetének kutatása érdekében. Vannak erre szakosodott társaságok, kiadványok is. Személy szerint én nagyon remélem, hogy még életemben megalakul majd a magyar kutatópáholy is :)
Engem a személyes érdeklődésen túl az segített, hogy vándorlásaim előtt tisztségemnél fogva (főkönyvtáros) mindenféle kiadvány megfordult a kezemben. És mivel nem tudom megállni, hogy bele ne nézzek... nos, az eredményét láthattad!
Ke
|
Előzmény: Kígyó (304)
|
|