Nos, ha valakit érdekel, terítek. Wodehouse hazaárulásával kapcsolatban a következőket tudtam meg: P. G. a második világháború előtt és alatt Le Toquet-ban élt, Franciaországban. Elég jómódú volt (59 éves korára megszedte magát - 1881-ben született!) és egy villában élt ott amerikai feleségével. A német megszállás elől nem tudott vagy nem akart elmenekülni, nem ismerte fel a veszélyt és foglyul is ejtették. Valójában házi őrizetben tartották és jóban volt a német tisztekkel, akik „gyakran benéztek egyet lubickolni” – nyilatkozta ő maga később. Nem sokkal a hatvanadik születésnapja előtt felajánlották neki, hogy hamarabb szabadon engedik, ha hajlandó a német részt venni egy beszélgetős műsorban. A náci propaganda része volt ez, a berlini rádió adásait London felé is sugározták. Nem volt nagy sikere, mert egy hét után levették a műsorról, de ezért Angliában rögtön árulónak kiáltották ki. Kitaláltak olyanokat, hogy fasiszta megnyilvánulások találhatóak a vén Plum korábbi műveiben, a könyveit betiltották, a dalokat, melyeknek a szövegét ő írta, nem játszották évekig a rádióban. George Orwell cikkét olvastam a témával kapcsolatban, aki a következőket emeli ki:
Wodehouse olyan szinten volt piskóta politikából, hogy se a nácizmusról, se a „nemzetközi helyzet fokozódásáról” nem tudott sokat. Ez 1940-ben teljesen elképzelhető, hisz a legtöbb szörnyűség a háború közben és leginkább után derült ki és a tények utólag nem vetíthetőek a háború elejére. Wodehouse lélekben továbbra is a tizes évek edwardi Angliájában élt, ahol a művei is játszódnak és jobbára tudomást sem vett a való világról. Nem tudta, hogy az angol közvélemény annyira németellenessé vált hirtelen, hogy ezzel a lépésével mindenkit maga ellen fordít.
Ez pedig végre korrekt magyarázat arra, hogy miért töltötte élete következő 35 évét Amerikában. Miket meg nem tud az ember! Szvsz egyébként hatvanéves korában az emberrel már sokkal több mindent meg tudnak etetni és ki tudja, mikkel tömték Plum fejét. Egyébként az adásokban a legdurvább hazaáruló szöveg kb annyi volt, hogy „Ha megnyeri Nagy-Britannia a háborút, ha nem”. Mindegy ma már, megbocsátottak neki, szerintem az angol átlagolvasó se sokat tud az egészről, ahogy nekem is teljesen új volt ez a dolog (nem tudom, ti hogy vagytok vele). A cikket (George Orwell: In Defence Of P. G. Wodehouse - 1945) is és az adások szövegét is az interneten találtam, a helyre már nem emlékszem, de majd újra megkeresem.
lenoman
ui A kémdolog az tévedés az előző hozzászólásomban. Csak hazaáruló:-)