SKY Creative Commons License 2001.07.11 0 0 52
Kedves Fórumtársak!

Ahogy most ezt a topikot átolvastam, azonnal feltünt nekem, hogy itt még senki sem tett különbséget az ÖKUMENIZMUS és a VALLÁSOK KÖZTI PÁRBESZÉD között.

Lehet, hogy ez annyira egyértelmü volt, hogy nem is látta senki sem zavarónak azt, amikor pl. faithful barátunk itt egyből beszurta a buddhistákkal való közös ima témáját, de sajnos én a hétköznapi életben is azt tapasztalalom, hogy nagyon sokszor ezt a két fogalmat és mozgalmat összemossák.

Hisz az egészen világos, hogy az ökumenizmus a keresztények - vagyis a Krisztusban hivők - közötti egységre irányul (amelybe belefér minden olyan keresztény felekezet, amely Jézusban mint Isten Fiában hisz, ami tk. a Szentháromságban való hitet is megalapozza)

Ezzel szemben a "vallások közti dialógus" az Istenben hivők egységére irányul. Ebbe körbe aztán minden olyan vallás beletartozik, amelyik valamely módon hisz Istenben (akár a személyes Istenben, akár pedig valamilyen Világot megalapozó és fenntartó Szellemben). Igy azt is lehetne mondani, hogy a vallások közti párbeszéd - és az alkalmankénti közös ima - nem más, mint a Hívők egységére való törekvés kifejezése.

Jóllehet vannak lényeges hasonlóságok is a két mozgalomban, ti. hogy mind a kettő azt hangsulyozza, ami összeköt, ami közös és nem azt, ami elválaszt - de a két mozgalom nem ugyanaz.

SKY