jee_c Creative Commons License 2001.07.06 0 0 84
mr_ricsi:
"megkérdezném, hogy jelenleg szerinted mennyibe kerül a hagyományos földi módszerekkel (pl.) a háztartásoknak szánt energia megtermelése _összesen_?"
Szorozd be a kalkulációm adatait a villanyszámládon feltüntetett Ft/kWh adattal, és jó közelítéssel megkaphatod.

Szerintem ez nem így van, annál drágább az áram (eloállítása), mint amennyiért mi kapjuk.


A környezet védelmét nehéz pénzre váltani. (Sajnos!)

Bezzeg könnyebb a helyzet, amikor a környezetet ért károkat kell megszüntetni, ott már konkrét összegekrol van szó. Például a szennyezett földréteg elszállítása, kicserélése tisztára. Kártérítés kifizetése a szennyezés miatt megbetegedett (meghalt) emberek miatt. Extrém példa: a tengerparti városok védelmének kiépítése a megemelkedett tengerszintek miatt - ezen városok "elköltöztetése".


... a vevőállomások több helyet foglalnának el a földön, ...

így van.


"Ha mégis, akkor azokat gyártani kell, és nem venni"
Mééér? A téglát a kőműves készíti? A napelemeket gyártsa a napelemgyár, hiszen ő ért hozzá a legjobban. (Ha én még fejlesztek, meg gyárat építek, mit gondolsz a végén mekkorára rúgnak a költségek???)

Ez nem sufniproject lenne :-).


De, ki vagyunk tiltva! Ugyanis az ENSZ tagjai vállalták, hogy idegen égitestet nem szennyeznek be, anélkül meg még nem láttam földi ipart!

Ugye csak viccelsz?


"A pontos pozíción tartáshoz feltétlenül szükséges hatjómuvek használata, de ezek lehetnek ionhajtómuvek"
Mondd, te honnan szeded az információidat? Az Ifjúsági Magazinból?
A NASA kísérlezik ionhajtóművel. Csak két csillag közötti utazásban tudják elképzelni, mert kicsi a tolóereje. Naprendszeren belül a bolygók, holdak, sőt, még a központi csillag gravitációját sem képes legyőzni. Ha egy üstökös elől kellene elvinni az erőművet, az ionhajtómű használatakor én az üstökösre fogadnék...

Ez az IM jó volt :-)). Tehát: üstökös elol esély nem lenne elvinni a létesítményt (ugyanakkor annak, hogy eltrafálja egy üstökös, annak is elenyészo az esélye). A NASA olyan szintre jutott az ionhajtómuvel, hogy a Deep Space One mélyuri szondán a vártat meghaladó sikerrel ki is próbálták, élesben. Az szondán alkalmazott hajtómu ereje nagyon csekély volt (egy papírlap súlyereje, ha jól emlékszem), azonban ez abból adódott, hogy energiaként csak a napelemekre hagyatkozott, amibol még a fedélzeti rendszerek is muködtetve voltak. Az üzemanyagfogyasztása is igen csekély volt ebbol adódóan. Nem lehetetlen nagyobb ereju ionhajtómuvet készíteni, csak több energia, és anyag kell hozzá. Jó példa rá az általad késobb említett NASA terv. A napszélnek mekkora lenne a tolóereje a komplexumra? Egy négyzetméternyi napszélre meroleges felületen mekkora ero jelnetkezne? Arra próbálok utalni, hogy nem kellene hozzá nagy "kraft".
A geostac. pálya szerintem elonyösebb.

Előzmény: mr_ricsi (78)