mr_ricsi Creative Commons License 2001.07.06 0 0 82
Jee_c:
Technikai dolgok
"mivel a lesugárzott energia irányított, ezért semmi nem jut belole a muholdvevo parabolaantennájába"
Hát, sajnos ilyen pontosan nem tudja a mai technika a mikrohullámot irányítani. (Kivéve a hullámvezetővel, ami egy vezető anyagból készített cső, amelyben az optikai kábel+fényhez hasonlóan terjed, és még a kanyarokat is beveszi.)
Kisugározva számoljunk azzal, hogy az energia 100ezred része szóródik, és 100 műholdunk van.
1,5milliárd x 7ezerW /100 /100ezer = 1,05 MW
A szórt sugárzás tehát 1 megaWatt lenne, míg a HotBird transzpondere a DunaTV-t úgy 30-40W teljesítménnyel sugározza. Igaz, hogy a szórt sugárzás nem irányított, de egy területen több műholdé is összeadódhat ill. interferálhat, és ez a nagyságrendekkel nagyobb térerejű azonos frekijű sugárzás elfedi a hasznos TV-jelet.

"Energia "elzárása" a muholdról: az energiát a világur irányába sugározza ki"
Ez plusz 1 adóantenna, mert ugye nem lenne célszerű a földet végigpásztázni a nagyerejű mikróval. És ez történne, amíg az egyszem antennát a világűr felé fordítod.

"vagy nem irányítottan, minden irányban sugározza szét"
Ez szintén környezetszennyezésnek minősül. Napjainkban, amikor a mobiltelefonok 1-2W-os adójának rákkeltő hatásán vitatkoznak, Te mersz egy ilyen ötlettel előállni?

"1m2 napelem 200W"
A légkört figyelembe vettem, eleve a földi sugárzási érték duplájával számoltam. A napelemek hatásfokát viszont csak 10%-nak vettem, de azóta Felazso írta, hogy van az 15 is. (250-280 W-ban kiegyezhetünk)

"ilyen muholdat mutatott, de azon nem volt parabolaantenna, ehelyett egy hagyományos kinézetu antenna"
1, Vagy egy újfajta antennát találtak ki, és nem akarják egyenlőre nyilvánosságra hozni, ezért egy "mezei" Yagi-antennát biggyeszt oda a rajzoló.
2, A projectjük gyenge pontja, hogy még nincs megfelelő antennájuk, ezért egy "mezei" Yagi-antennát biggyeszt oda a...
Ha a házak tetején látható antennát átterveznénk a 10GHz-es sávra, akkor egy-egy keresztrudacska (dipol) 4-5 mm hosszú lenne, az antenna teljes hossza pedig 25-30 mm. (A ház tetőkön 150-450mm-es dipollal 1000-2500 mm hosszú antennák vannak)
Képzeld magad elé a rajzot: ha az antenna 2,5 centi, akkor mekkora maga a műhold?

Kiegészítés az ionhajtóművekhez: eddig 2 alkalommal próbálták ki a gyakorlatban. (Egy orosz és egy amerikai) Mindkétszer kormányzásra használták, azaz nem főhajtómű(gyorsító vagy fékező) volt. Az amerikai 2,8N(!) tolóerőt fejtett ki.
A NASA most is fejleszt ilyen hajtóművet, és a földi nehézségi gyorsulás 0,01-0,1 %-át szeretnék elérni. A megvalósítási tervben 160t-ás össztömeg szerepel, ebből 40 tonna atomerőmű+hajtómű+sugárpajzs és 40 tonna hajtóanyag (higany) szerepel. Ezzel a Mars oda-vissza 400-500 nap alatt lenne megjárható. Érdekesség képpen: az űrhajó földkörüli gyorsítását személyzet nélkül kezdenék, és az űrhajósok csak 1 év múlva mennének oda, amikor már eléggé felgyorsult (de még mindig földkörüli pályán van) :-/

Előzmény: jee_c (66)