etwg Creative Commons License 2001.07.05 0 0 4992
Egy barátom kiprobálta az eredeti TT-ás mozdonyokat digitalizálni (Lenz, illetve Uhlenbrock valamint egy saját készitésü dekoderrel), sajnos nem a legjobb eredménnyel. Az eredeti TT-és motorok erre alig alkalmasak. Sok mérécsgélés után megtaláltuk az okot, a TT (de igen sok más) motor igen nagy EMF-et generál (azaz, ha a kommutátár megszakitja az áramkört arra a pillanatra a motor mint dinamo müködik, és áramot fejleszt -ez az EMF - csak azoknak akiket érdekel a fizika).
Ez az EMF meg azt teszi, hogy leülteti egy pillanatra dekodert (mert hát az most a motortol kap áramot, nem pedig a sinböl, és a szegény nem tud ezzel mit kezdeni. Az EMF-et nem lehet utolagosan csökkenteni, tehát más motor kell. Nem éppen Faulhaber, csak ha másra már nem kell költeni, de egy Bühler, Sagami, vagy Matsumi motor mindenképpen. Ma már benne vannak a katalogusban az EMF értékek is, tehát olyan motor kell, amelyiknek kicsi az EMF értéke.
A dekoderek közül a nem Faulhaber a jobb ilyen kisérletekre (amaz 16-32 kHz PWM ad, ami igen sok egy földönfuto motornak).
Ráadásul az emlitett motorok rendszeresen kisebbek mint a hajdani NDK csucsmotor, tehát nyerünk egy kis teret is a mozdonyokba, csak igen macerás som masinának az átalakitása. Meg az emlitett motorok gyorsabbak az eredetinél, azaz vagy csak 8 V járatja az ember öket (mint az Arnoldod kellett), vagy még egy áttételnek is helyek kell találni.
Előzmény: TableTop (4989)