GuitarGod!
Kimaradtam jónéhány hozzászólásból, kicsit felpörögtek az események.
Ilyesmit fejtegetsz az "üveghangok" kapcsán, hogy számít, hol pengeted meg. Ez egyértelmű.
Fizikailag mi is történik? Ahol hozzáér a húrhoz az ujjad, ott lecsillapítja a rezgéseket.
A hú rezgései ugyanúgy módusokból állnak, mint egy rakás más rezgés. Ezeknek a módusoknak megvannak a meghatározott hullámhosszai. Ha lágyan ujjal kb középen megpengeted az A húrt, van esélyed rá, hogy a normál A hang alapmódusát kapd vissza. Ha kicsit arrébb pengeted meg, belekeverednek más módusok is a rezgésbe. Egy jó lepengetett hang módusok tömkelegét tartalmazza. (Ezeket hívhatod felhangoknak is.) Egy öreg húr pl azért szól szarul, mert a felhangok magasabb tartományán nagyot csillapít.
Ja, és minden módusnak van egy maximum és egy 0 kitérésű helye. pl 12. bund pont a húr felezőpontja, ott tudod lefogni az első oktáv harmonikusát, mert az alapmódust kiirtod azzal, hogy pont a maximumhelynél kvázi nullára csillapítod.
Na tehát a Pitch Harmonic-nál hozzáér a pengető kéz mutatóujja (nálam) a húrhoz. Az ott lévő azon módusokat, melyek jelentősebb kitéréssel bírnának lecsillapítja. Ezek jórészt az alsó tartományú módusok. És mivel marha sok van belőlük, teljesen másképp szól akár egy mm-rel való arrébbpengetés is. Ezt mindenki tapasztalta
De mi van a pick-uppal? Ha egy darab gyufaszál vastagságú pick upod lenne, akkor az üveghangok szempontjából nagyon kritikus lenne az elhelyezése. DE a pick up fizikailag, mint írtam, és látható, minimum 3.5 cm szélesen húzódik a húr alatt. Nevezzük homogénnek az érzékenységét ebben a tartományban: AKÁRHOL kitérés érzékel, azt meghallja. Magyarul a felharmonikusokat meg pláne, mivel akár több hullámhossz is eshet az ő érzékenységi területére.
Magyarul: akárhová teszed a pick-upot, meghallja az összes felhangot, cska persze más arányokban, mivel ezek a felhangok rajta ülnek a nagyobb kitéréssel rendelkező alaphangokon.
Az Ibanez meg a Jackson szerintem a pickupok és a fa miatt visít, nem a pickup 1mm-rel arrébbhelyezésétől.