rosbi Creative Commons License 2001.07.02 0 0 39
0) o.k.

1) márpedig a szögedi nyelvjárás éppúgy magyar, mint az általad beszélt változat. az irodalmi nyelv egy olyan változat, ami senki nem beszél: absztrakció, lehetőség szerint megtisztogatva bizonyos nyelvjárási elemektől. hidd el nekem, nem beszéled te sem, de még Grétsy László sem, hiszen mindenki magában hordja azt a változatot, amelyet gyermekkorában elsődleges változatként megtanult az édesanyjától. az pedig, hogy valaki részeg vagy nem, alapvetően nem a nyelvváltozatot befolyásolja, hanem csak lassabban forog a nyelve meg az esze. attól, hogy valaki hülyeséget beszél, még használhat "tökéletes" nyelvtant. az meg, hogy egy-egy változat tetszik valakinek, vagy nem, más kérdés. attól még létezik, és éppolyan helyes, mint bármelyik másik változat. ez éppolyan, mint 2X2=4, függetlelnül attól, hogy nekem tetszik-e a négyes szám.

2) azért nem fog visszaköszönni, mert az írás konzervatívabb, mint az élő beszéd. a nyelv egyik legalapvetőbb tulajdonsága, hogy változik. mégpedig meglehetősen gyorsan. nagyszüleidtől nem hallottad még, hogy ezek a mai fiatalok még beszélni sem tudnak rendesen? :-) azért mondják, mert mi bizony másképp beszélünk, mint ötven-hatvan évvel ezelőtt ők. hát még öt-hatszáz évvel ezelőtt.

3) persze, hogy egzakt. attól, hogy van néhány sikertelen próbálkozás, még nagyonis lehet tudmányos. a modern nyelvészet adatokkal dolgozik, óriási adatbázisok adják a kutatások alapját. épp ezért nem lehet a nyelvművelés tudomány! az, hogy valami szép, az nem tudományos kategária! az esetleg lehetne, hogy valami helyes, de mi alapján döntöd el a helyességet? száz évvel ezelőtt megírt nyelvtankönyvek alapján? de azóta a nyelv már változott! vagy beszélőktől veszünk adatokat, és megállapítjuk, hogy milyen a magyar nyelv? nagyszabású kutatások készültek már ezzel kapcsolatban, és kapaszkodj meg, mind azt mutatják, hogy nem olyan, mint amilyet az úgy nevezett preskriptív nyelvtanok előírnak.
az meg, hogy ki hogyan magyaráz (félre), hasraütésszerűen egyes szavakat, neveket, nehogymár minősítsen egy tudományt. ha én azt mondom, hogy 2+2=5, akkor a matemetika nem egzakt, mert van, aki hülyeséget beszél?! (ugyanilyenek a tudománytalan rokonítások pl. a sumérokkal. vagy Koppenhága magyar nyelvi eredeztetése a Kappanhágóból...)

4) Magyarországon valóban nem lehet perről beszélni, ezért is volt ott a :) Amerikában viszont nemcsak hogy per volt, de fekete szülők nyertek is pert tanárokkal szemben, ugyanisa feketeangol és ezáltal a gyerekek megbélyegzése valóban negatív diszkrimináció.

Előzmény: nukunaivitas (26)