Hummell Creative Commons License 2001.06.28 0 0 451
Ez is TRIANON miatt van!

Új szakasz a bősi tárgyalásokon
--------------------------------------------------------------------------------

Budapest, 2001. június 28. (MTI) - A bősi kérdéssel foglalkozó magyar és szlovák delegáció pénteki budapesti találkozójától a magyar fél azt várja, hogy tárgyalópartnere mutasson hajlandóságot érdemi vitára és ezáltal nyíljon lehetőség egy kormányközi megállapodás kereteinek rögzítésére - közölte Székely László dunai kormánybiztos csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.
A kormánybiztos leszögezte: a tárgyaláson a magyar delegáció meg kívánja ismételni a június 5.-én legutóbb ismertetett, tavalyelőtt írásban is kinyilvánított világos álláspontját, amely szerint Magyarország nem épít alsó-erőművet.
Székely László emlékeztetett arra, hogy Szlovákia a Pozsonyban tartott megbeszélésen figyelmen kívül hagyva korábbi álláspontjukat újra a nagymarosi erőmű megépítéséről kívánta meggyőzni a magyar delegációt, holott azt Magyarország már 1998 óta határozottan elutasítja.
A Dominik Kocinger szlovák kormánybiztos vezette delegáció tavaly decemberben kormányhatározattal is megerősített javaslatról számolt be, amelyben tudomásul vették ezt az álláspontot.
A magyar kormánybiztos ezért érthetetlennek tartja a szlovákok tárgyalásokat hátráltató magatartását, a folyton változó szlovák szándékot. Ehelyett a tárgyalások menetének tartását, azaz egy közösen elfogadható kormánymegállapodás tervezetének megvitatását kívánja megkezdeni.
Székely László jelezte azt is, hogy a kormánybiztosság még áprilisban megküldte partnerének a magyar tárgyalástervezetet, ám a szlovákok június 5.-én azt is figyelmen kívül hagyták. +++