medve Creative Commons License 2001.06.21 0 0 172
Kedves Geszthy!

Nem én mondtam, közvéleménykutatások (Balás Ferenc Intézet)bizonyítják az áttelepülési kedv csökkenését.

Ha EU tagok leszünk, jön Shengen. Romániánal, Ukrajnának és Jugoszláviának komoly esélye van arra, hogy 2004-ben is vízumkötelezett országok lesznek. Ez pedig azt jelenti, hogy nehezedne eme országok lakosainak kapcsolata az anyaországgal. És ugyanaz a felmérés jelzi, hogy a törvényből a határon túli magyarok a legfontosabbnak a nemzeti vízum lehetősét tartják.

Az idénymunka most is folyik. Persze, hogy egyből nem fog kifehéredni, de miért baj az, hogy erre most lesz legális lehetőség.

A törvény az anyagi juttatások több mint 60%-t a határon túlra szánja. Persze, hogy nem oldja meg az emberek anyagi gondjait és nem fogja megállítani teljes mértékben az áttelepülést, de miért baj az, ha valamit mégis segít.

Nem értem mi a bajod az egészségüggyel. Jelenleg is van egy közalapítvány, mely a határon túli magyaroknak finanszírozza a hazai gyógyellátást, ha olyan műveletről van szó, melyet odahaza nem tudnak elvégezni. A törvény nem tesz mást, mint ezt a lehetőséget törvényi rangra emeli (kerettörvényről van szó). Ezen kívül kilátásba helyezi egy biztosítási rendszer kialakítását. Mi evvel a gon?

Végül: nem jobboldali törvényről van szó. A parlament 92%-a megszavazta, a magyar lakosság 70%-a támogatja (ez is közvéleménykutatás, tudom), ráadásul a támogatás aránya nem tér el jelentősen a Fidesz és az MSZP szavazók között. Ez számomra sokkal fontosabb, minthogy egy 4%-os kicsi párt nem szavazta meg (mely szavazóinak a többsége szintén támogatja a törvényt!!). Jó, hogy ebben nemzeti konszenzus van.

Előzmény: geszthi (156)