Híd Creative Commons License 2001.06.14 0 0 136
Nekem a sajátom nem volt annyira érdekes, amikor tanárként érettségiztettem, annál inkább.

Kedvencem egy Erzsike nevű babaarcú félroma lányzó volt, valahogy mindenből átment, pedig az írásbeli jegyei ilyenek voltak:
magyar 1,1
matek 1,
könyvvitel 1,
programozás 2.

Én a magyart tanítottam neki. A feladat, amit az írásbelin megpróbált megoldani, valami olyasmi volt, hogy mi a magyarság eszméje a 16-17. sz-i magyar irodalomban. A csajszi leírta 3-4 mondatban Zrínyi és Balassi életrajzát, majd folytatta 3 oldalon át 18-19. sz-i költőkével. A szöveggyűjteményében persze világosan benne volt, mikor is éltek a pacákok. Ilyen mondatai voltak: "Csokonai Vitéz Mihály. Ő inkább a magányos költők közé sorolható (megjegyzésem: érdekes kategória!). Híres verse Az estve és a Konstancinápoly. Konstancinápoly külföldön található." És ilyen stílusban, ilyen kimerítően írt még egy halom másik íróról is. A befejezése se volt kutya, azt hittem, rosszul látok, mikor olvastam: "És végezetül, bár nem ide tartozik, egy idézet:" Ide valami emlékkönyvi marhaságot írt az emberi élet értelméről. Egyszerűen értékelhetetlen volt az irománya.

A helyesírás, stílus stb. a tartalomhoz illően nem ütötte meg a kettes szintet.

Jött a csaj szóbelizni, először húzott: Petőfi. Gondolom, oké, erről valamit csak eszébe jut fél óra alatt. Tévedni, emberi dolog... Nyamvadt verscímeket se lehetett belőle kiszedni. Nem volt képes eldönteni, melyik verse szerelmes vers, melyik nem. Nyelvtanból nem tudom, mit húzott, de ugyanaez volt a helyzet, egy értelmes mondata sem volt. Póttételt kellett húzatnom vele mindkettőből. Irodalomból kihúzta Az ember tragédiáját. Ilyesmi kérdéseket tettem föl: "Hogy hívják a három főszereplőt a műben?" Nincs válasz. "Milyen színeken játszódik?" Nincs válasz. "Erzsike, jártál hittanra?" Erre van válasz: "igen." Meséld el a bűnbeesés történetét!" Mesél valamit.

Gondolkozom, mi a francot csináljak most, írt két egyest, jó az egyiket teszttel kijavította 2-esre. A szóbelije viszont elég gáz.
Mindegy, az elnök végül megkérdezte tőlem, biztos, hogy a 4 felet nem ér meg két kettest? Mondtam neki, ha ő úgy látta, megér két kettest, akkor megadom.