Kedves Blöki!
Igazad van, nem fogalmaztam elég pontosan. Azt akartam mondani, hogy véletlen nevű állat nem él az erdőkben, maximum az emberek fejében. Mint az unikornis-vad.
Azaz szerintem objektív véletlen nem létezik.
A lottóval kapcsolatban: cca. 44 millió lehetőség van. Ha minden héten más ötöst húznának ki, akkor is 846153 évet kellene várni, hogy biztosan minden kombináció előforduljon. Szóval, türelem...:-)
A valószínűség fogalma számomra az egyes alternatívák esélyeit jelenti.
Igazából a valószínűség törvény akar lenni arra, hogy nagy elemszámú kísérlet alapján milyen számban várhatóak az egyes alternatívák. Tehát nagy elemszámnál éppenhogy nem véletlen, hanem törvényszerűség.
Hogy az éppen aktuális kísérletnek mi lesz a végeredménye - azt írhatod a véletlen számlájára, de kellő távolságból nézve az eseményeket tudni kell, hogy igazából szabály szabja meg a végeredményt.
A káoszban szerintem tendenciák dominálnak, mintahogy a csőben áramló vízben is. Van divergencia, de azért a víz egyöntetűen halad valamerre. (Persze mit tudhatom én ezt, szóval erősen IMHO.)
Miért kell a dolgoknak egyáltalán megtörténni? Mert a nem megtörténés is esemény, azaz megtörténés. Ergo akár megtörtént valami, akár nem, az megtörténés.
Mi nem hit kérdése? Valamikor azt a definíciót hallottam, hogy ahol végződik a biztos tudás, ott kezdődik a hit. Konkrétan: biztos vagyok benne, hogy megittam egy pohár bort, de azt csak hiszem, hogy fogok még egyet.:-)
A felhőkkel kapcsolatban ugyanazt tudom mondani, mint a káosszal kapcsolatban. Természetesen mindenféle összevissza irányú folyamatok eredőjeként alakulnak ki, mely eredőt az egyes valószínűségek határozzák meg.