DcsabaS_ Creative Commons License 1998.09.04 0 0 127
Kedves bloki és Pepin!

(Az az igazság (:-))), hogy akkora lendülettel ment a nyisszantás, hogy ha nem fut bele a csontba, akkor mától, a nem létező kardommal 1 ujjnyival előrébb kellene álljak. De szerencsém volt (:-))).)


Kérdezed:
"Nőhet-e a struktúrák szabadsága a mélyebben fekvőktől, esetleg a teljes elszakadásig?"

Nem tudok rá példát és nem is tartom valószínűnek. (De ha lehetséges lenne a dolog, az szerintem egyszerre mondana ellent a materializmusnak és a "kaotikus Isten" elképzelésnek.)


Írod, hogy állítólag:
"a szellem anyag nélküli tudat"

Ha nekem ilyet tanítanának, akkor nem az jutna eszembe, hogy szó szerint igaznak vegyem, hanem csak az, hogy olyan különleges viszonyra utaltak vele az anyag és a szellem között, amit így tudtak a legegyszerűbben (de már hibásan is) összefoglalni. Hasonlóan ahhoz, ahogy megtartottuk az "atom" (oszthatatlan) szót is az atomokra, amelyek igenis oszthatóak, csak éppen szerfelett nehezen. De talán mégjobb példa a madarak repülése. A madarak látszólag legyőzték a gravitációt. Ezzel szemben az az igazság, hogy ha a Földnek nem volna elég nagy gravitációja, akkor elszöknének a levegőt alkotó gázok, a madarak pedig egykettőre lehuppannának a földre. (Mint a Holdon.) Ha meg egyáltalán nem volna gravitációja, akkor ugyan nem huppannának le, de "elkaparnának" a világűrben.


Kérdezed:
"nem lehetséges-e, hogy Isten is anyagi eredetű, de fejlettsége révén függetleníteni tudja magát tőle, - s lévén mindenható - bármikor "visszaalakulhat", majd ismét vissza? "

Hogy létezhetnek az embernél sokkalta fejlettebb struktúrák, az nagyon is valószínű (szerintem). A nagyobb fejlettség nagyobb cselekvési szabadságot is jelenthet, azonban e szabadság természetéről (mértékéről) igazán pontos fogalmakat aligha alkothatunk. Mindenesetre, a mi fejlődésünk előtt feltáruló lehetőségek nem a korlátok eltörlését, hanem a korlátok elkerülésének, vagy kihasználásának a módját jelentették. Ezért nem várom, hogy magasabb szinten ez másképp lenne. (Gondolj újra a madarak repülésére is.)


Kérdezed:
"Felfogtam, hogy anyag nélkül nincs tér - most még -, de törvényeink időben is invariánsak-e?"

Az anyag változékony, ezért törvényei is azok. De mindez nem elég ahhoz, hogy e törvények olyan hipotetikus helyen is érvényesüljenek, ahol az anyag nincs jelen.


Kérdezed:
"Van az anyagfejlődésnek "tudományosabb" hipotézise?"

Természetesen. Az anyagszerkezet (mint tudomány) és az evolúciós elmélet is ilyen.


Végül egy érdekes gondolat:

Elvben nem lenne lehetetlen, hogy az ember lelke testet cseréljen. Mondjuk átjusson egy másik emberi testbe, vagy akár valamiféle mesterséges szerkentyűbe. (Tudományos szempontból csak az a lehetetlen, hogy testetlenül is létezzen.) Aki saját elhatározása szerint tudna átköltözni egyik testből a másikba, azt már talán valamiféle félistennek is nevezhetnénk. Sajnos, ez az elvi lehetőség még nem jelent konkrét megvalósítást. A hordozócsere legeslegegyszerűbb fizikai esetében egy hullámnak kell áthaladnia egyik közegből egy másikba. De ha a közegek törésmutatója eltérő (mint általában), akkor a hullámnak meglehetős ingerenciája lesz a visszaverődésre.