DcsabaS_ Creative Commons License 1998.09.02 0 0 122
Kedves bloki!

A számítógépes vírusokat is megalkothatták volna úgy, hogy csakis 1 bizonyos hordozón létezhessenek, és akkor a mozgatásuk is csak azzal a hordozóval együtt történhetne. Csakhogy ennek semmi haszna nem volna, hiszen éppen az az előnyös, ha egy struktúrát át tudunk költöztetni különféle hordozókra (FDD, HDD, CD, Tape, papír, RAM, ROM, stb.). Tevékenységet persze csak akkor tud folytatni a vírus, ha a RAM-ba költözött bele (vagyis csak akkor elevenedik meg). Viszont a RAM is sokféle lehet, ahogy számítógép is, amelyik a vírust futtatni képes. Ha el akarod pusztítani a vírust (az írmagját is), akkor az egy lehetséges módszer, hogy a tűzre dobod anyagi hordozóját, a számítógépet, vagy a fertőzött lemezt (de még ne rohanj, hátha találunk jobb megoldást is (:-))).).

Most tekintsük az ellenpólust, mondjuk mindjárt az embert. Az ember különféle struktúrák (mint anyagi hordozók) magasabb egysége. Mondhatjuk pl. hogy ennyi és ennyi ilyen-olyan atomból áll. Kevesek által ismert tény, hogy miközben az ember lényegében (:-))) ugyanaz marad, a testét alkotó atomok folyton cserélődnek. Mindössze 3 hónap alatt testünk anyagának 85 százaléka kicserélődik!! (Mondhatni, Újévkor tényleg új emberként kezdünk új életet...)

A helyzet tehát az, hogy nemcsak a számítógépes vírus, de maga az ember is képes hordozót cserélni - jóllehet nem egyforma könnyedséggel. (Elvileg azonban mindenképpen érdekes a dolog. Scifi-re fel!)

Az problémád, hogy "nem azt helyezted át, hanem csináltál egy hasonlót" az ember esetében is áll. Ha valamiért mégis azonosnak érzed magad korábbi önmagaddal, akkor ez megnyugtató lehet a számítógépes vírusra nézve is (mikozben a dinamikus RAM-ban mozog ide-oda, vagy miközben a memóriavezérlő frissíti a RAM tartalmát, amiben ő is van).


Írod:
"Kódjait bármilyen kódolási módszerrel tárolhatjuk, de valamilyen hordozófelületre mindenképpen szükség lesz."

Természetesen! Ahogy ember sincs meg anyagi hordozó nélkül (sőt, semmiféle struktúra sem).


Kérdezed:
"Van olyan energiatárolóeszköz mi maga is csak energia? Maga az energia."

Leginkább az elektromágneses tér, illetve a fizikai vákuum ilyen. A Maxwell-elmélet nagy dobása éppen az volt, hogy felismerte: az elektromágneses tér anélkül is hordozója elektromos és mágneses jelenségeknek, hogy benne töltött részecskék, vagy mágnesek lennének. A kvantumfizika kezdeténél pedig az okozza a diákoknak az egyik legnagyobb megértési nehézséget, hogy az elektromágneses tér oszcillátorait képesek legyenek magában a térben meglátni.


Kérdezed:
"a vas vörös izzása anyag-e?"

Válaszaim:
- A vörösen izzó és a nem vörösen izzó vas NEM ugyanaz a dolog.
- A vörösen izzás (alap)anyaghoz kötött,
- mint ahogy a vas is alapanyaghoz kötött (megfelelő állapotú Fe atomokhoz).
- Ahogyan nem létezik hordozó nélküli vörösen izzás,
- ugyanúgy nem létezik hordozó nélküli vas sem.
- Ahogyan át tudjuk vinni a vörösen izzás tulajdonságát más hordozóra,
- ugyanúgy át tudjuk vinni a vas sok szerkezeti tulajdonságát is más hordozóra.


A struktúrának és az alapanyagnak tehát furcsa a kapcsolata. A struktúra önmagában nem létezhet, hanem csak mélyebb struktúrákra, mint alapanyagra épülve, ugyanakkor a struktúrák képesek lehetnek közlekedni és szaporodni is a különféle alapanyagok között. (Hogy mikor mit, az az alapanyagtól, magától a struktúrától és más, vele egy szinten lévő struktúráktól is függ.)

Ezek után azt mondhatjuk, hogy a vörösizzás (csakúgy mint a számítógépes vírus) akkor és csakis akkor létezik, amikor anyagi hordozója is van. A mindennapi életben viszont ez a feltétel automatikusan teljesül is, hiszen különben nem is találkoznánk velük.

(A Web-en egyre több tudományos szempontból érdekes hely található - keresni kell. Egy-két linket itt is találsz.)