bloki Creative Commons License 1998.09.02 0 0 121
Kedves DcsabaS,

maradjunk az (önnálló)anyagi kiterjedtség témájánál. (Gyenge erélyem azt a bizonyos korábban említett kalibert próbálja szűken tartani.)

Nos, vegyünk egy tárgylemezt, rajta a sok paránnyal. A mikroszkópos vizsgálatok mutatják, valóban ott vannak.
A vizsgálatok végén a tárgylemezt - ingujjba törölve - megszabadíthatjuk a parányoktól.

A mágneslemezen "látható" vírusok nem szedhetőek le csak úgy, nem törölhetőek az ingujjba. Hisz - vélem én -, önálló testük nem lévén, csak a mágneses felület megsértésével lehet azokat "hagyományos" módon áthelyezni. Míg a tárgylemez integritása a manőver során nem bomlott meg.

Ellenben, reprodukálni viszonylag könnyű őket (mert messze vannak az élőtől, ügyelnem kell a kaliberre...). De ez egy másik lemez mágneses állapotának, egy esetleg másik fejjel történő, speciális energiaközlés által végrehajtott megváltoztatása. Ugyanolyanná tétele. (Bár ez is sántít: ha más szektorokba kerül, más lesz az "alakja", valamint, a digitális technika szabta szűk sávok ellenére sem lesz a fel(át)mágnesezés pontosan olyan mint az eredeti volt. Tehát nem azt helyezted át, hanem csináltál egy hasonlót.
Üvegre pl. nem tudsz számítógépvírust tenni, legalábbis nem mágnesen úton. Kódjait bármilyen kódolási módszerrel tárolhatjuk, de valamilyen hordozófelületre mindenképpen szükség lesz. Ilyen alapon a szg.-es vírus, mint információ anyagi természetű. Míg egy igazi nincs ráutalva a tárgylemezre, annál inkább másra, persze.

Van olyan energiatárolóeszköz mi maga is csak energia? Maga az energia. De az energia egyedül nem áll meg a lábán, legalábbis nem az emberi kívánalmak szerint, kell egy nálánál "szilárdabb" közeg megzabolázásához.

Az a kérdés számomra, hogy az anyag másállapota eredményez-e anyagot, vagyis pl. a vas vörös izzása anyag-e? Vagy látom hűlni: az izzó vas halványulása anyag-e?
Anyag-e az állapot, a folyamat? (Nem az a kérdés, hogy mögöttük anyag van-e!)

Van valami elképzelésem az anyag és az energia ekvivalenciájáról (vagy értetlenségem pont azt mutatja, hogy nincs), számítógépes körökben volt (van) egy mondás: Ha végképp nem megy, nézd meg az irodalmat!
Ennek kapcsán:
Tudsz olyan Interneten elérhető helyet ajánlani, hol az _aktuális_ természettudományos témák elérhetőek? Esetleg a eszmecserénket érintő területeket érintő témák?
Előre is köszönöm!