bloki Creative Commons License 1998.08.24 0 0 108
Kedves DcsabaS!

Az LH-szintekről:
lehet, rosszul fogalmazom meg gondolataimat, csak azt akartam érzékeltetni; az intelligencia nem(csak) technikai kérdés.

A kisujjban, de annak egyetlen sejtjében is sokkal több a fehér folt, mint az emberalkotta legösszetettebb rendszerben. E fehér foltok összessége magának az életnek - és ami mögötte van - a problematikája.
Tudtommal még nem sikerült életet "csinálni" élettelenből, de még olyan élettelent sem, mely oly mértékben képes reagálni a külvilágban zajló dolgokra, és olyan, igen jó hatásfokkal felhasználni az energiát (anyagcsere), mint pl. az ostoros egysejtű vagy a papucsállatka. A gondolkodó gépekről majd ezután beszélhetünk.
Azért, mert _valami_ megold egy feladatot, összetett (de homogén) feladatot, csupán matematikai alapon, az még nem intelligens.

(C)Ha a feldobott érmékről egy gép többször mondja meg hogy fej vagy írás mint te, a gép lesz az okosabb?

(A zsebrádiót az ember alkotta, akit érdekel megtudhatja működési elvét, sőt könnyen készíthet is egyet magának. Tehát vitánk síkján a rádió nem fekete doboz, nem fehér folt.)

A fordításhoz:))
Régen, előző munkahelyemen egy kollégám oroszból fordított. Mi már csak a magyart használtuk. "Rövid hosszúságú impulzus"- olvastuk a szövegben. Az orosz a "tűimpulzus"-ra gondolt. Egy fordítóprogram már csak jobb lehet.

Si-agyúhoz:
felrémlett bennem egy gyermekkori szakirodalom-olvasat; lehetséges-e nem C-alapú élet is? A Si-ra eset a tudósok választása, gondolom, mert közel áll a C-hez.
Elviekben lehetségesnek képzelték, csak a Föld nem lenne ideális számára. Ammóniát lélegezne be, és ciánt ki.
Na, de komolyan, várom azt a Si-agyút.

Én nem kételkedem, sok mindent fog alkotni az ember, valószínűleg olyat is, mit mi itt mesterséges intelligenciának nevezünk, de egy nagyszabású cél megvalósításához sok feltétel szerencsés egybetalálkozása szükségeltetik...
Sok pofáraesés volt már a MI területén is.

Azt mondod, nemcsak az ember rangsorol...
Megneveznél az embernél összetettebb rendszert, ami (aki) rangsorol?
És egyszerűbbet?

"Fenntartod-e egyszerre a következő állításaidat?:
1.) Minden egyszerű.
2.) Minden helyzet speciális, egyedi, ismételhetetlen.
3.) Minden lényeges. "

Kissé módosítok, logikailag kifésülöm:
1.) A lényeg mindig egyszerű.
2.) Minden lényeges (speciális, egyedi, ismételhetetlen).
3.) Minden egyszerű.
(korábban így adtam meg, igaz itt most már egy helyen vannak)

Én itt nem érzek ellentmondást, feltételezem te igen. Érdekel, hogyan cincálod szét logikámat. Vigyázz! Nehogy az utókor egy új, korszakalkotó elmélet kerékkötőjeként könyveljen el. (bár én ezzel a titulussal is beérném, ha a kerékkötést "észérvekkel" követném el. ;-)