deValera Creative Commons License 2001.06.06 0 0 40
Nekem az a benyomásom, hogy egy kalap alá veszitek az arabokat, holott akárcsak Európa és a nagyvilág, az arab országok sem egyneműek.
Hatalmas gazdasági és kulturális különbségek léteznek az egyes államok között - nem lehet együtt említeni mondjuk Marokkót és Ománt, Líbiát és Szaúd-Arábiát. Két szomszédos ország között is jelentős különbségek lehetnek - a tíz éve embargótól sújtott Irak elképesztő szegénysége mellett feltűnő Jordánia viszonylagos fejlettsége, rendezett gazdasága.
Jóllehet, az arabok mindössze 8%-át teszik ki az emberiségnek - ugye, többnek tűnnek? - mégis kulcskérdés, hogy mi lesz velük, hiszen a hatalamas kőolajkincs és a világszerte terjedő muszlim vallás felértékelte szerepüket. Nem mellékesen figyelembe kell venni, hogy néhány évtized múlva nem enklávéik, hanem erőtől duzzadó nemzeti közösségeik lesznek nemcsak Nyugat-Európában, hanem a mi térségünkben is. A jövőnkről tudni kell, hogy történjen bármi az európai népekkel, a XXI. század kényszerű együttélésre ítél bennünket, európaiakat és arabokat.
Az arab világot nem szabad európai fogalmakkal mérni. "Jogállamiság", "emberi jogok", "demokratikus értékek" megannyi fecsegést és hiábavalóságot jelentenek arrafelé. Szakrális alapon működő államrendszerekben élnek, a néptömegek szemszögéből édesmindegy, hogy monarchikus vagy köztársasági államformában - az "Elnök" vagy a "Király" közvetítő Allah és a nép között - számukra ez a lényeges, nem pedig az importált európai értékrend. Általánosságban kijelenthetjük, hogy az arab világot csak felszínesen érinti bármilyen külső hatás - különösen az európai és amerikai civilizáció, amely politikai okoknál fogva szellemi zsarnokságot, egyfajta ízléstelenséget jelent a legtöbb arab ember számára. Ki nem állhatják például a rockzenét, szinte csak a saját muzsikájukat hallgatják.
Tömegek és nem indiividumok - ebben rejlik az arab világ lényege. Vallásuk tömegek számára készült, az egyéni cselekvésnek ilyen emberfelesleg mellett alig van mozgástere. Ennek megfelelően a hagyományos értékek elevenebbek, mint nálunk: a család, az umma (közösség) sokkal fontosabb, mint Európában. A mindennapi életet az iszlám ezer szállal szövi át - állam, politika, vallás, hagyomány, élő hit egyszerre.
Ezek fontos különbségek. Lehetne még sorolni, talán majd legközelebb.