Nagyoreg Creative Commons License 2001.06.05 0 0 2459
Olvastam egy rövid kis értékelést a Trekről a National Online Review egyik oldalán. A cikk a Voyager véget érése kapcsán született meg, és a Trek "fejlődését" vette szemügyre.

Az általános nyavalygásból (a cikk írója így fogalmaz: örülök, hogy 15 év óta először nincs ST sorozat új epizódokkal főműsoridőben) két gondolatot emelnék ki, amelyekkel túlzottan nem lehet vitatkozni. Legfeljebb mi más következtetéseket fogunk majd levonni belőlük...

1.Megváltozott a Trek világképe (ezt kifejezetten rosszalja cikkírónk):
A TOS és a TNG epizódjaiban a szereplők magabiztosak voltak, szilárdan hittek abban, hogy a föderációs értékek felsőbbrendűek és a lehető legpozitivabbak. ( Saját megjegyzés: ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy hőseink egy jövőbeli utópiában élnek és szilárd meggyőződésük, hogy ez a lehető legjobb formája a létezésüknek. Éppen ezért missziónáriusként terjesztik saját értékeiket a galaxisban.)
A Föderáció által képviselt értékek felsőbbrendűségét a DS9 kezdte el kikezdeni. A jövőkép elkomorult, felszínre kerültek a rendszer hibái. A Föderáció már nem megkérdőjelezhetetlen felsőbbrendű hatalom, meghasonlottá válik (a Maquis-k miatt), a túlélésért küzd (amikor a Dominionnal háborúzik).
Végül eljutunk egy kicsi hajóhoz, amely a galaxisunk másik csücskéből próbál meg hazaevickélni. A Voyager epizódjaiban már nincs Föderáció, sőt a legénység igazi értékválsággal küzd: van-e még bennük valami a föderációs eszmékből ilyen távol a Föderációtól, igazódniuk kell-e ezekhez az eszmékhez? (Újabb megjegyzés a részemről: úgy látom a cikk írója az Föderációs utópia teljes eltűnését veszi ennyire zokon, amely - mint ahogyan azt maga is beismeri - az amerikai felsőbbrendűség megnyilvánulása volt a sorozatban.)

2. A HOLODECK bevezetése, illetve a hologrammok ámokfutása (a következő részben bővebben idézek a kommentárokból, amelyeket a cikkíró tett):
A TNG-ben bevezetésre került a holofedélzet, amellyel csupán néhány "apró" probléma van:
-technikai háttér (túlzottan fikció, különösen a méret kérdése érdekes)
-annyira tökéletes illúziót hoz létre, hogy még Geordi sem tudja megkülönböztetni a kivetítést valóságtól (pedig ugye Geordi sokkal nagyobb spektrumot lát, mint bárki más)
-hogyan lehet, hogy Data, aki a legfejletteb emberformájú mesterséges inteligencia sokkal kevésbé emberi, mint bármely hányaveti módon programozott, mellékszereplő hologramm
-a holodoki maga egy vicc (képtelenség megvalósítani, még viccnek is rossz)
-szex a holodecken, a mai napig nem tudjuk, hogy a szex ott maszturbáció vagy erőszakoskodás (saját megjegyzés: el sem hiszem, hogy egy prüd amerikai ilyen nyersen fogalmazza meg ezt a dolgot...)
-a sok bűnrossz holoepizód (cikkírónk nem kiváncsi rá, hogy a 24. században Picard kapitány milyen Dickson Hill lenne...)

Hát ennyi, amit amerikai barátunk cikkéből felidéztem. Lehet rajta gondolkodni, hozzászólni.
A magam részéről annyit mondanék, hogy sajnálom az amerikaiakat... Nagy valószínűséggel nem bírják az (ön)kritikát...
Nekem speciel tetszik a DS9 kritikus Trekje... Bár az is igaz, hogy igy az eredeti pozitiv utópia már csak nyomaiban van meg... De én nem a TOS-on nöttem fel...
Izlések és pofonok...