) Creative Commons License 2001.06.03 0 0 64
- A katonaságnak jogtanárom szerint az a célja, hogyha nekem gondom van az államrenddel és létrehozok erre egy fegyveres testületet, akkor erőszakkal meggyőzzőn arról, hogy ez nem helyes. Ha elbukik, akkor diktátor lesz belőlem. Azaz a legfőbb értéknek a belső rend fenntartását látom. Létezik még a polgárvédelmi feladat is, de azt a polgári védelem megerősítésével meg lehetne oldani. (Mondjuk már általános iskolában, egy tantárgy keretében lenne kötelező polgári védelmi oktatás. Mivel érdekes a téma, szerintem népszerű lenne.) A rendőrség más rendszerű feladatok ellátására, esetleg annak gyorsbeavatkozó egységeit lehetne összefésülni a katonasággal. Egy bűntény eset kapcsán létrehozott útelzárás esetén egy többszörös gyilkosnak a fegyveres dzsippe(ke)t "könnyebb észrevenni", mint egy sima rendőrautó(ka)t.

- Ami a lakosság védelmét illeti kétségek merülnek fel bennem. Védelmi célokra ugyanis katonai létesítmények szolgálnak. S bár nem ismerem magyarország jelenlegi védelmi rendszerét, de úgy sejtem, hogy a végvár-rendszer megszünése óta nem minden lakott terület környékén egyformán erős a védelem. Például ha egy búzamezőt felgyujtasz egy "túristával" az már elegendő, mert egy év míg kinő, de pont a mezőgazdasági jellegből kifolyóan nem lehet 24 órás biztonsági szolgálat aki fémdetektorral átfésüli naponta a táblákat, hogy vajon nincs-e időzített bomba épp beásva, vagy az éjjel senki nem lopakodott arrafelé, hogy elhelyezzen. Ugyanígy elég kevés pl. az örzött nem fedett buszpályaudvar, s azokat is inkább más célból őrzik. (Még napjainkban is akad Magyarországtól lentebbre olyan hely ahol "szórakoznak" az ilyesmikkel, holmi jól megideologizált célból.)

- Miért kell az USAnak járőröznie??? (Hogy kiderítse hogy mi lenne ha? Mennyire áll készültségben a másik ország hadereje?) Ezzel már Kínában is szívtak, pedig műholdról a napi vezércikket is el lehet olvasni. A föld alatti bunkerrendszert pedig ugysem látja a járőr sem. Mondjuk tény, ha egy "búzatáblát" vagy nemzeti parkot 12 elfogó vadász véd, akkor ott valami trükk van a dologban.
- Az ellentámadással van némi gond. Ha megállunk a határoknál azt már kipróbáltuk egyszer az 1800as évek közepén, ekkor az ellenfélnek van ideje szövetségeseket szerezni, de legalábbis újratölteni készleteit s az eredmény számunkra nem lett kedvezőbb. Ha viszont átlépjük a határt mint azt egy sorkatonából politikai és katonai vezetővé vált francia személy tette az 1800as évek elején, akkor számolni kell azzal, hogy "nemzetvédelmi" szempontokból jelentős túlerővel találjuk magunkat szemben. (Mondjuk ezt egy német vezető is "megszívta" "nemrég", amikor felrúgta oroszországgal kötött titkos szerződését.)

- Ha nem fizeted meg, maximum akkor lesz motiválva a katona ha saját területét kell védeni. Gyenge hadimorálon pedig még az erős technikai szint sem segít. Na jó, vagy fejbelövöd mint hadiszökevényt, vagy mint ágyutöltelék leszedi az ellenfél jól képzett mesterlövésze. Ha két hadsereg azonos szinten áll, akkor az győz amelynek rutinosabbak az "alkalmazottai".
Nem tudom volt-e gyakorlat a hivatásos és a sorozott állomány között. De ha a hivatásosok profi, akkor nem látok esélyt a sorozottaknak. Ha tíz év alatt 800 töltényt ellősz, akkor egyszerűen a "lehelletét" is megérzed az ellenségnek.
Jól működő hadseregnek két dologra van szüksége: Technikára, mert valószinű az az ellenfélnek is van, s olyanokra akik ezt a lehető legjobban kezelik, szervezik. Az olcsósággal azért nem értek egyet, mert az igaz, hogy a munkanélküli és a "minimálbérért" dolgozó közalkalmazott ha fél évig sereget szolgálja nem nagy kiesés, nade nem biztos, hogy 30év mulva ha hadiállapot lesz, minden további nélkül meg tudjha különböztetni a radarernyőn a 80 gombot egymástól. Ugyancsak nem hiszem, hogy a sörhas (mert ugye egy civil a legtöbb helyre kocsival megy, s kevésnek van ideje kondiba járni, a családi elfoglaltságok mellett.) kifejezetten segítené, abban hogy egy gyors rajtaütés, vagy egy 4 napos területvédelem során alkalmazni lehessen.
- Természetesen egyetemet végzett többdiplomás családapákat is behívnak pl. ha még csak egy gyereket készítettek. Ők már alkalmasak arra, hogy veszély esetén kezeljék a bonyolultabb gépeket. Viszont, ha a katonai akadémiák ontják a tiszteket, akik profik, akkor minek helyettük amatőrök? Raadásul minnél nagyobb a tudása és a motivációja egy civilnek, valószinű annál nagyobb kárt okoz a termelésben ha kivonjuk belőle. A hadiipar ugyanis nem hoz bevételt. (Illetve már vannak egyes részlegei amik a speciális hadigépek és a haditechnika kölcsönzéséből élnek. Ilyenek a daruk, a fegyveres őrzés, stb.)

- A katonai pálya egy nagyon szép hivatás!!! Ideális esetben olyan élményekben lehet része az embernek, melyekben civilként soha. Aki keresi a kalandot az hadd menjen, s még kevesebbért is válalni fogja mint a piaci értéke a munkájának, mint ahogy sokan ezt teszik manapság is.
Akinek semmi dolga, s két év alatt se tud magán segíteni, annak is adjunk munkát. Valamire biztos lehet mindenkit használni. Akinek viszont dolga van, azt ne piszkáljuk. Ha gond lesz ugyis önként jön, vagy elmenekül, de az neki is drágább, mert 0ról kell kezdenie.

Előzmény: fenrir (63)