Törölt nick Creative Commons License 2001.06.02 0 0 134
A bolgar alkotmany szerint ahhoz, hogy valaki elnoknek jeloltethesse magat - tobbek kozott - az kell, hogy:
1. ne legyen mas allampolgarsaga a bolgaron kivul;
2. szuletett bolgar allampolgar legyen;
3. az utobbi ot evben Bulgariaban lakjon.

Szimeon az 1. es a 2. feltetelnek minden ketsegen kivul megfelel, a problema a 3. feltetellel volt. Nem volt rogzitve, hogy valojaban mit jelent a Bulgariaban eles. Szimeon ezt ugy ertelmezte, hogy Bulgariaban az el, akinek van bolgar szemelyi igazolvanya (egyebkent valasztojogi szempontbol Magyarorszagon pontosan igy van ez!). Bulgariaban az alkotmanybirosag sajnos nem olyan fuggetlen, mint Magyarorszagon, hanem joval inkabb politizalt szerv. Igy az alkotmanybirosag termeszetesen ugy dontott, hogy az kizarja Szimeont, azaz az ot ev Bulgariaban elest ugy definialta, hogy az azt jelenti, hogy az utolso ot naptari evben evente minimum 183 napot Bulgariaban toltott el, ami nyilvanvaloan kizarja Szimeont, hiszen o atlag 15-20 napot toltott Bulgariaban ezekben az evekben.

Egyebkent az ilyen politikai dontes nem ujdonsag. 5 evvel ezelott a szocialista elnokjeloltet szinten ilyen trukkel zarta ki a valasztasbol az akkori alkotmanybirosag. Vele meg az volt a baj, hogy rafogtak, hogy nem szuletett bolgar allampolgar, mivel az USA-ban szuletett amerikai edesanyatol. Most nem reszletezem, de akkor meg nagyobb volt a trukk, ugyanis ott meg a tenyek sem voltak igazak (Szimeonnal legalabb a tenyeket nem hamisitotta meg az alkotmanybirosag).

Szimeon programja pedig teljesen lenyegtelen. Az emberek 99 %-a programolvasas nelkul szavaz mindenhol a vilagon. A monarchia mint program pedig taktikai okokbol nem szerepel a programban, mert a baloldali szavazok jelentos resze nem bekelt meg egyelore egy ilyen gondolattal.

Előzmény: stevie wonder (133)