névtelen Creative Commons License 2001.05.30 0 0 31214
Magyar nemzet:
Debrecen-Nyírbéltelek:

A 32,5 km kisvasút építés és a 17 km korszerűsítés (e nélkül nincs értelme a visszaépíténak) 800 millió forintos ára nekem alábecsültnek tűnik.
Amikor utána számoltam nekem a 17 km új kisavasút építés, járművekkel, kocsiszínnel, nagyobb tereprendezés nélkül került volna 2 milliárdba. (Nem vagyok szagértő, így hibásan számolhattam).

Hortobágyi kisvasút: ma jóval hosszabb, mint a Kecskemét Hortobágy szakasz. A többivel mi lesz?
Hozzátartizik, vagy ez a kisvasút 2/3 megszüntetésének "szépen csomagolt" változata???

Népszava: mellékvonal-felszámolások:
amit ír, azzal egyetértek, a mellékvonalak felszámolása tüneti kezelés.
Szerintem 2 okból nem szabad _így belevágni:

-A meglévő infrastruktúra érték. Ahol a vasút ma nem nyereséges, lehet az 10 év múlva. De nem lehet úgy, hogy most megszüntetjük és 10 év múlva rentábilisan visszépítjük (lásd: szlovén vasút árának megtérülése).
Azaz, ha egy épületben megszűnik egy intézmény, és az épület megvan, használható, akkor nem lerombolják és újreépítik. Ez pazarlás.

-A mellékvonalak megszünével egyvalami nem csökken, sőt arányaiban nő: a vízfej.
Durva példával: ez olyan, amikor az agynak vérellátási zavara van, ezért levágjuk a lábat, hogy több vér jusson az agyba....

Előzmény: M.T. (31213)