Mercurius Creative Commons License 2001.05.29 0 0 48
Csak, hogy lásd milyen egy MSZP közeli üzletember, itt egy cikk a pozsonyi Új Szóból:

Titkos kapcsolatok

Elképzelhető, hogy az Ivan Lexa vezette titkosszolgálat nemcsak összejátszott az alvilággal, hanem egyenesen a maffia, mégpedig a Szemjon Mogiljevics vezette orosz maffia irányította.

GAÁL LÁSZLÓ

Talán hihetetlennek tűnik a fenti állítás, ám ezúttal nem egy bulvárlap találgatásáról van szó, a kijelentés Ladislav Pittner szájából hangzott el. A belügyminiszter nyilatkozata alátámasztani látszik azokat a korábbi sajtóhíreket, hogy Lexát és mintegy egymilliárd koronás vagyonát az orosz maffia menekítette külföldre. Ugyanakkor nem sikerült megerősíteni azokat a találgatásokat, hogy az orosz maffia túszként tartja fogva Lexa egyik gyermekét, így biztosítva a titkosszolgálat egykori elnökének hallgatását. Ennek a találgatásnak az adott alapot, hogy a Grenadában gazdasági állampolgárságért folyamodó Lexa állítólag csak saját magának, feleségének és egyik gyermekének nyújtott be ilyen kérvényt. Az, hogy az orosz maffia egyik legbefolyásosabb főnökeként ismert Mogiljevicsnek, “Szeva bácsinak” köze lehetett Lexához, azért is valószínűnek látszik, mert a milliárdos nemzetközi ügyleteket bonyolító orosz keresztapa Európa-szerte előszeretettel dolgozik együtt volt belügyi ügynökökkel, illetve az egykori kommunista rendszerben magas beosztást betöltött személyekkel.
Mogiljevics a nyolcvankilences rendszerváltás után bukkant fel Közép-Európában, a klasszikus kábítószer-csempészeten kívül fegyverekkel és nukleáris anyagokkal, de lányokkal is kereskedett, és az olajüzletből is kivette a részét. Olyannyira, hogy állítólag a nagy port kavart magyarországi olajszőkítés legfőbb irányítója volt. Vele dolgozott együtt Boros Tamás, a hírhedt Aranykéz utcai merénylet áldozata, aki korábban a rendőrségnek is bevallotta, hogy az országba az orosz keresztapa által behozott olaj szőkítésével rövidítették meg az államot. Valószínűleg az okozta a vesztét, hogy eljárt a szája a rendőrség előtt. Ez ugyanis alvilági körökben halálos bűn. S éppen az Aranykéz utcai robbantás lehet az egyik olyan momentum, amely a Lexa és Mogiljevics közötti kapcsolatra utal. A robbantást követően ugyanis olyan szlovákiai “Mečiar-kommandóról” kezdtek suttogni, amelynek tagjai a Lexa-féle titkosszolgálattal is kapcsolatban vannak, és – megrendelésre – Magyarországon, Ausztriában és Csehországban egyaránt robbantásos merényleteket hajtanak végre. Bár a SIS-szel való kapcsolat nem bizonyosodott be, az tény, hogy az Aranykéz utcai merénylethez egy lévai fiatalembernek is köze volt – legalábbis ő vásárolta meg azt a Fiat gépkocsit, amelybe a Boros Tamás és három ártatlan járókelő életét kioltó robbanószert rejtették. Az pedig kézenfekvő, hogy az olajügyben utazó vállalkozó kivégzését az olajügyet ellenőrző orosz keresztapa rendelte meg.
A keresztapa, aki időközben egy magyar nővel kötött házasságot, és Budapesten telepedett le, állítólag egy húsztagú kommandót foglalkoztatott ellenfeleinek likvidálására. Magyarországon több céget is alapított, ezenkívül Amerikában, Nagy-Britanniában, Svájcban és Csehországban is működtek vállalkozásai, amelyek elsősorban a bűncselekményekből származó pénz tisztára mosását szolgálták. Még az USA egyik legnevesebb bankját, a National Bank of New Yorkot is belekeverte az üzleteibe. Ezen a pénzintézményen keresztül állítólag tízmilliárd dollárt mostak tisztára 1998-ban és 1999-ben. Az erről szóló első hírek a bank egykori igazgatójától, Edmond Safrától származtak, aki bizonyos információkkal szolgált a nyomozóknak, majd röviddel azután rejtélyes körülmények között, szállodai lakosztályának fürdőszobájában életét vesztette. Annak idején még magáról Jelcin elnökről is elterjedt, hogy az orosz államfő és családja is tetemes összeget “futtatott” át az amerikai bankon. Az államfőn kívül Borisz Berezovszkij oligarchát és Viktor Csernomirgyin exkormányfőt is úgy emlegették, hogy az ő pénzüket is Szemjon Mogiljevics segítette külföldre menekíteni. Bár a bűnüldöző szervek, az Interpolt és az amerikai FBI-t is beleértve, sok mindent tudnak Szeva bácsi törvényen kívüli tevékenységéről, mégsem tudják őt nyakon csípni, mert olyan ügyesen szervezi ügyleteit, hogy a hatóságok több tonnányi könyvelési anyagának átvizsgálásával sem tudtak ellene elegendő bizonyítékot szerezni. Pedig a napnál is világosabb, hogy nem megtakarított pénzén vásárolta meg a magyarországi Digép és Magnex vállalatokat, az Army-Coop hadiüzemet vagy a Cempinski szállodát. Úgy tűnik, jó magasiskola volt számára az a börtönben töltött hét év, amit fiatal közgazdász mérnökként elkövetett csalás és pénzügyi machináció miatt sóztak rá. Nemcsak gazdasági “szakértelme”, hanem jó összeköttetései is segítik őt a büntetés elkerülésében. És nemcsak a börtönbüntetést, hanem az ellene tervezett merényletet is így sikerült elkerülnie.
Az eset még 1995-ben történt, amikor a budapesti orosz keresztapának, aki a szolomonovi csoportként nyilvántartott orosz maffia vezére, nézeteltérése támadt a szolncevói csoport fejével, Szergej Mihajlovval. Ez utóbbi a Mogiljevics tulajdonában levő prágai U holubu vendéglőben akarta kivégeztetni ellenlábasát. A készülő leszámolásról a rendőrség is tudomást szerzett, és le is csapott az összetűzni készülő maffiózókra, Mogiljevics azonban nem volt köztük. Valószínűleg valamelyik belügyi bizalmasa figyelmeztette, hogy nem tanácsos az adott időben a vendéglőben mutatkoznia. Ha pedig 1995-ben az akkori cseh belügyi szervekkel ilyen “kitűnő” kapcsolatai voltak az orosz keresztapának, akkor semmi különös nincs abban, hogy az akkori szlovák titkosszolgálattal is hasonlóan jó kapcsolatokat ápolt.

Előzmény: badcard (46)