Dr. Kés Creative Commons License 2001.05.26 0 0 70
Aludtam rá egyet és nagyon úgy tűnik, arról van szó, hogy egy gépi öntudatot szüljünk.

Ha a kínai szobát az esélyegyenlőség alapján alkotjuk meg, akkor olyan kérdeseket nem tehetünk fel, mellyel egyértelműen kideríthető a másik egy veleszületett tulajdonsága. Azaz ha ember van a szobában kell hogy adjunk neki egy képet, amivel Ő is tetszőlegesen gyorsan képes lesz (annak vagy saját algoritmusainak) segítségével megbecsülni dolgokat. Mindenképp intelligenciában kell versenyeztetni a gépet, hisz egy részeg alkoholista szimulációja, bár emberi lény, de intelligenciának csak oly fokával rendelkezik, hogy a szavajárása könnyen leprogramozható. A hazugság képessége egy elég érdekes pont a logikában és az intelligenciában. Ha a gépnek tudja, hogy hazudni kell neki hogy kilétét eltakarja akkor hazudni is fog. Ahogy az ember is azt hazudhatja magáról hogy gép, attól hogy hazudik még nem lesz uninteligensebb! (Az igazság ugyanis egy elég szubjektív valami) Ez erősen emlékeztet egy könyvre, ahol logikával el lehetett dönteni egy személyről hogy egészséges-e vagy őrült. Az említett matematikai regényben vannak az erdélyiek, akik mindig őszinték. Vannak a vámpírok akik mindig hazudnak, s vannak az őrültek akik tévesen látják a világot. (Egy őrült erdélyi tévesen látja a zöldet pirosnak, de őszintén mondja hogy szerinte az piros, míg egy egy egészséges vámpír helyesen látja a zöldet, de hazudik és pirosnak mondja. Az őrült vámpír tévesen látja a zöldet pirosnak, de hazudik és azt mondja rá hogy zöld, pont ugy mint egy egészséges erdélyi.)
Naszóval ebben a fenti módszerrel alkotott öntudatok esetén léteznek (szerintem önrekurzív) kérdések, melyek képesek eldönteni az illető faját és szellemi állapotát. Néha ehhez két vagy több kérdes kell. A feladatokkal analóg módon egy logikai kérdés szerkezthető, melyre eltérő logikai uton hozott válaszok különbözőek.

Másik dilemma, a tökéletes virusírtó probléma... Létezik-e? Mondjuk a gonosz virusok már beflashelik magukat a BIOS-ba és hiába tiszta és a memória +saját állományai bitről bitre, amit a virusírtó lát, azt már magától a virustól kapta(exclusive) s vajmi kevés köze lehet a valósághoz. (Ekkor persze szűz bios flashel kezdene minden virusírtó... (Szerencsére azonban ezen áramkörök írásához legtöbbször törölni is kell őket, amit ritkán lehet észrevétlenül megtenni egy aktívan működő gépen)) Szóval tételezzük fel megtaláltuk a nagy kérdést: Hogy időszerű legyek pl mi a 42-re a kérdés? Ha az ember által ismert és elfogadott helyes válasz létezik, akkor egy következő fejlettebb verziójú AI, már képes már ezen sem bukik meg. (Viszont ha jól emlékszem Göddel tétele garantálja, hogy mindig lesznek egy zárt logikai rendszerben az alap axiómákból segítségével eldönthetetlen kérdések. Melyek újabb axióma felvételével eldönthetővé válnak.) /Tipikusan ilyen a mi van ha két megállíthatatlan ágyúgolyó találkozik. Amiből szerintem következik, hogy ilyen ágyúgolyó előállítása képtelenség. Lehet, hogy a lehetetlen dolgok(paradoxonok) felismerésének (létrehozásának) képessége az intelligencia? Tud-e (tudatosan!) röhögni egy gép a vallásos vagy fa vicceken? /

Előzmény: Dr. Kés (69)