KoporShow Creative Commons License 2001.05.25 0 0 61
Azt irod:

Hat ez igy egy picit sem igaz! A C vagy Pascal vagy más magaszintű nyelv megkönnyiti a programozást, de egy bittel sem ad többet mint az assembly. Sőt tovább megyek. Egy gondolattal sem lehet többet megoldani ezekkel a nyelvekkel, mint egy Turing géppel! És ez BIZONYITHATÓ.

A masodik mondattol kezdve egyetertek, csak nem ertem, mi az ami "egy kicsit sem igaz".

Nem allitottam, hogy C vagy a Pascal TOBBET tud mint az assembly, csak azt, hogy nem kevesebbet. Mit jelent nalad, hogy "mindent meg lehet irni"? Mindent, ami lehetseges, vagy meg annal is tobbet? A Church tezis szerint (amire meg a quantumszamitogepek sem ellenpeldak) a Turing geppel elvileg minden szamitas elvegezheto ami a valosagban implementalhato. A fent emlitett programnyelvek egy eleg nagy teljeseitmenyu gepen nyilvan tudnak egy univerzalis Turing-gepet szimulalni, igy ezek is mindenre kepesek, amire manapsag akarmilyen gep kepes, beleertve a legrugalmasabb FPGA-bazisu onszervezodo, onprogramozo massziv parallel gepeket is.

A nagy kerdes persze a Church tezis maga: az emberi szellem is a hatalya ala tartozik avagy sem? Ezt egy masodpercig nem firtattam, mert szerintem az ontudatossag a vilag legnagyobb es legerdekesebb titka, es meg a kozelebe sem erunk. Az allitasom csak annyi volt: ez a titok nem egy egyszeru onprogramozo hardveren mulik, mert ez nem ad lenyegesen ujat (maximum sebesseget), de igy is csak a Turing-kiszamithatosag keretein belul maradunk.

Előzmény: fuhur1 (60)