Váci Creative Commons License 2001.05.25 0 0 31016
"...Ha az x milliárddal csökkentett állami hozzájárulásnak csak a felét adnák a magánkézbe került mellékvonalaknak..."

Erről van szó, Vaskalap!!! Emlékszel, hogy pont erről beszélgettünk?

Az a kérdés, hogy a mellékvonalak leválasztásával az állam a támogatást megszüntetni, vagy csak csökkenteni akarja. Első esetben - szerintem - esélytelen a VKV Rt., második esetben viszont egy jó dolog lehet. Tudod, nekem az a véleményem, hogy a mellékvonalak jelenlegi helyzetén lényegesen nem tud változtatni egy magáncég sem, a piaci bevételt számottevően nem lehet növelni. Viszont a pénzzel sokkal hatékonyabban tud gazdálkodni egy magáncég, természetesen nem a jegyárbevétellel, hanem azzal a támogatással, amit azok adnak, akik a vasutat járatni szeretnék.
Hogy kik ezek? Őket kell megkeresni. Azt is leirtam már párszor, hogy a mellékvonalaknak - képletesen szólva - nem a Közlekedési Minisztériumhoz kellene tartoznia, hanem a Kulturális-, Környezetvédelmi-, Szociális-, Belügy- (önkormányzatok), stb. minisztériumhoz. Ha ők úgy itélik meg, hogy kell a vasút, adják össze a pénzt, kevesebbet, mint amennyit a MÁV-nak kellene adni. Ha pedig nem kell a vasút, mert ki merik mondani, hogy a "vidék elsorvasztás, meg környezetvédelem, stb." csak az újságcikkekben létező problémák (szerintem is), akkor viszont nincs miről beszélni, nincs miért küzdeni.
Még mielőtt bárki megszólna: természetesen ezt a támogatás dolgot igen leegyszerűsitve irtam le, én is tudom, hogy a jelenlegi támogatási rendszer miből áll, hogyan épül fel. De például ez is változhatna a magánvasutak esetén.
VT

Előzmény: Vaskalap kartárs (31011)