burnie Creative Commons License 2001.05.15 0 0 544
A hétvégén a Sümeg és Tapolca közötti P (többnyire) utat jártuk végig. Praktikussági okokból mindkét nap az Alsónyirádi erdészlaktól indultunk. Szombaton a sümegi irányt teszteltük. Ezt
a szakaszt az új Dél-Bakony térkép már nem jelöli, de mi egy 88-as darab alapján bátran nekivágtunk. Néhány szakasztól eltekintve a jel végig követhető volt. A Deák-hegyi bányánál rally verseny volt, út lezárva, de a rendezők az idiótáknak kijáró elnéző mosoly kiséretében átengedtek minket. (Valószínüleg a versenypálya miatt törölték a jelzést az újabb térképről)
A Nagytárkánypusztai elágazás után megnéztünk egy nagyon érdekes lefejtett bauxitlencsét (és jól elkevertünk), majd Sümeg előtt áttértünk a P+ jelzésre. Ezen a szép úton mentünk egészen Csabrendekig, majd vissza Sümegre a Z jelen. A Rendeki-hegyről csodálatos kilátás nyílt Sümeg várára.
Vasárnap az Alsónyirádi erdészlaktól Tapolca irányába vettük az irányt. Balkéz felöl a távolban a Somló kupja látszott. A túra elején tettünk egy rövid kitérőt a Benárd-barlanghoz, amit nehezen találtunk meg, de legalább jelentéktelen is volt. Többszöri elkeverés után feljutottunk a hétvége legmagasabb pontjára, az Agár-tetőre, majd a Bakonyszentjakabi pálos kolostorrom melletti forrásnál megebédeltünk. Ezután Sáska nevű községen keresztül megközelítettük a Halápot. Utunkat a tanúhegyek (Badcsony, Gulács, Csobánc, Hegyesd) megunhatalan látványa kísérte. Innen 5 km pusztai meneteléssel értük el uticélunkat, Tapolcát.
Ez a túra is megerősített abéli hitemet, hogy ez -mármint a Balaton felvidék- az ország egyik legszebb tájegysége.