Törölt nick Creative Commons License 2001.05.15 0 0 105
Saját objektívvel sajnos nem. M42 menetes objektívvel működni fog, de akkor a KAF objektív funkcionalitását veszíted el (egyebek között a programokat és az autofókuszt), és CSAK munkarekesz mellett mérhetsz.

Marad még a piszkos és veszélyes trükk. Mérsz nyitott rekesz mellett, de megnézheted mélységélességet. Átkapcsolod az objektívet manuális blendébe, beállítod a kívánt értéket, lenyomod a bajonett kioldó gombját és ütközésig tekered az objektívet, mintha ki akarnád venni. Kézzel ügyesen hozzászorítod a gépvázhoz, és vigyázol, hogy egyiket se ejtsd el. Így látni fogod a mélységélességet munkarekesz mellett.

---- Más téma ----

Piszkos trükk az M42vel kapcsolatban. Anno minden M42-höz vettünk egy K átalakítót, és az M42 objektíveket megfúrtuk és kicsit, az átalakítót pedig kiheréltük. Az objektívbe ott fúrtunk egy mélyedést, ahol a K bajonett rögzítő csapja van. Az átalakító gyűrűről pedig leszereltük azt a bepattanó rugót, ami a gyűrűt a gépvázba rögzíti (hogy aztán csak egy, a gyűrűhöz mellékelt szerszámmal lehessen kivenni). Ilyen módon az M42 objektívet is a bajonett rögzítő csapjával lehetett rgzíteni / oldani, tehát igen gyors volt egy objektívcsere.

A fúrással azért csak az próbálkozzon, aki ngyon biztos a dolgában ;-)

Előzmény: Vazul.at (103)