Thoughts Creative Commons License 2001.05.12 0 0 149
Üdv Mallow!

Nagyon tetszik a probléma, igyekszem érthetően fogalmazni álláspontom:

"Ez nem egyesíti a két nézetet, mert a másik ennek az ellenkezőjét állítja: nincsenek rejtett paraméterek, valódi véletlenek viszont vannak."
Ez egy kicsit zavaros!
Ha valaki azt állítja, nincsenek rejtett paraméterek, az azt jelentené, hogy véleménye szerint a kvantumjelenségek nem állnak semmiféle ok okozati viszonyban semmivel! Ez röhelyesen hangzik, hiszen az volna a valóságos materializáció, azt pedig nem tudom elképzelni, hogy ezt egy fizikus komolyan gondolja.
Honnan az infó?

"Akkor az ősrobbanásról ne beszéljünk, főleg, hogy egyikünk sem igazán kozmológus."
Pedig kénytelen leszek szóbahozni...

"Még a másik az infós topicban feltettem ezt a kérdést:"
Elnézést, valószínűleg nem figyeltem. Mondjuk akkor még én sem értettem igazán ezeket a fogalmakat, de a kérdés remek!!!

"Véletlen-e a világ determináltsága?"
A kérdés elsőre értelmetlennek tűnik, hiszen a világ determinizáltsága vonzza a véletlen fogalmának eltörlését.
Emellett tartom, hogy a véletlen kifejezés nagyonis hasznos, ugyanis valóban képtelenség feltárni az összes ok okozati viszonyt! (Lásd: kvantumfizika.)
Ha véletlennek azokat az ok okozati összefüggéseket nevezzük, amelyek számunkra ismeretlenek (ha másért nem, mert összefonódásuk a jövőben történik) a világ determinizáltságát mindenképpen egy véletlennek köszönhetjük, ti. az Ősrobbanás előtti állapotokról fizikai képtelenség következetéseket elvonni! Ez ugyebár tökéletesen kimeríti az áltanunk véletlennek nevezett fogalmat, hiszen az Ősrobbanás okát sohasem ismerhetjük meg!
(-:

Előzmény: Mallow (147)