) Creative Commons License 2001.05.11 0 0 93
Ahogy Kilroy kifejtette:
1. A robot nem tehet kárt emberi lényben, vagy nem tűrheti tétlenül, hogy _tudtával_ kár essék emberi lényben, kivéve, ha ez a 0. törvénybe ütközik.
azaz 1. törvényt felülbírálja a
0. A robot nem tehet kárt az emberiségben, vagy nem tűrheti tétlenül, hogy _tudtával_ kár essék az emberiségben.
- Magyarul a robotharcosok kinevezik az emberiség ellenségeinek a célpontot valamilyen logikus érv alapján és onnantól írtják mint a répát.
A földön lezajlott eddigi összes háború az ellenség ellen zajlott, csak az ideológia változott!
Sokan vagyunk s nem férünk el. Ez van. :)

Ha a robot semmi körülmények közt nem tehetne kárt az emberben, akkor nem lehetne semmilyen rendfenntartó célra alkalmazni. (Minden rosszfiú kiröhögné)
Másrészt a robot tudata, ahogy az emberé is az elég egy szubjektív valami. Igy lehet két robottal ölni. Az egyik teáscsészébe mérgezett kávét kever kutatási célokra, ami ugye pozitív cél, akárcsak az embertelen állatkisérletek. Míg a másik egy kávénak látszó csészét felszolgálja az áldozatnak, ami abszolút pozitív, hisz kényelmet szolgál. Ez azonban lehetne egy katonai robot amelyik (időzített, levél) bombát állít elő és csomagol míg a másik egy csomagot címez, illetve a harmadik beleteszi a "tekegolyót" a dobozba, majd a negyedik célbajuttatja. Ahogy a kocsi is több mint alkatrészek együttese, úgy az elemi ártatlan lépések összege is megváltoztathatja a végső képet. Profin ölni ma is művészet!

)

Előzmény: kisferó (85)