Yekini Creative Commons License 2001.05.11 0 0 177
Kedves Mercurius!

Olvasd el még egyszer kérlek! Én nem azt írtam, hogy nem hiszem (mert ez most nem lényeges), hanem hogy egyáltalán nem meggyőző a bizonyítás. Pedig Ceram műve inkább szórakoztató ismeretterjesztés, de még így is kilóg a lóláb.

Ha olyan módon ment a fordítás, ahogyan Ceram is leírta, tehát ahol nem passzolt a szöveg az elképzelt nyelvi, nyelvtani szabályszerűségekhez, ott a szöveget változtatták meg, akkor egész könnyen tölthettek meg könyveket fordításokkal.

Bemásolnék néhány dolgot Götz L. könyvéből (Ő is idézi ezeket):

"....W.v.Soden (Sumer, Babylon und Hethiter bis zur Mitte des II.Jahrtausends v. Chr.)is kiemeli, hogy a hetitaknal csak egész vékony réteg lehetett indogerman. Isteneik, kiralyaik, de meg főuraik nevei is legnagyobbreszt ősi kis-azsiai
nevek...."

"....K.Bittel (Grundzuge der Vor- und Frühgeschichte Kleinasiens) szerint a Hettitak esetében semmi esetre sem beszélhetunk kompakt indogerman népről.
A.Moortgat (Geschichte Vorderasiens bis zu Hellenismus) megallapitja, hogy a Hettitáknál egyetlen indogerman istennév sem fordul elő. Isteneik hurri es hatti eredetűek.
A hires hettita sziklaszentélyben, Yzilikajaban is csupa hurri istenséget es hurri nyelvű feliratot talalunk.
M.Semper (Rassen und Religionen im alten Vorderasien) leszögezi, hogy a hetita nyelv erősen kevert. Szókincse legnagyobb részben ősi kis-ázsiai (hatti) eredetű. Csak egyes szavak és nyelvtani sajátsagok áruljak el az indogerman beütést. A palai, luvi nyelvek eseteben ugyanez a helyzet. De a hettitak isten- es személynevei is mind kis-azsiaiak. Ezek szerint tehát csak igen csekély számu indogerman bevandorlóval szamolhatunk....."

Ezeket is kutaqtók írták, szóval a dolog nem lehet annyira egyértelmű.

Ami a sumero-magyarológusokat illeti, hát vannak köztük fantaszták, vannak korrekt tudós emberek.

Van egy Varga Domonkos (vagy Zsigmond?) könyvem, amelyben a szerző a sumer nyelv kutatásának első kb.100 évét dolgozza fel, gyakorlatilag hónapról-hónapra leírva az aktuálisan megjelenő nemzetközi cikkeket. A kutatók nagy hányadának elsőre rögtön a finnugur, a mongol ill. a török nyelvek ugrottak be, mint a sumer kései rokonai. A nyelvrokonság tézisét tehát nem lehet egy legyintéssel elintézni.
Látod a germánok mi mindent kihoztak a hettitákból! Pedig az sem biztos, hogy igaz! :)

Üdv:

Yekini

Előzmény: Mercurius (174)