Mallow Creative Commons License 2001.05.05 0 0 145
Kedves Thoughs!

Akkor egyetértünk...
...még egy kis finomkodás, nehogy félreértsük egymást: bár valódi véletlenek nem léteznek, cserepes véletlenek léteznek!
Ugyanis az bőven előfordulhat pl., hogy két olyan részecske találkozzon, amelyek azelőtt semmilyen fizikai kapcsolatban sem voltak, és ez a cserepes értelemben véletlen. Más kérdés, hogy „valódi” véletlenről szó sincs, mivel másképp nem is történhetett volna a dolog, minthogy találkozzanak.

„természetesen nem fogjuk átlátni az összes ok okozati viszonyt”
Írtad. Hát én pont azért nem vagyok teljesen biztos a determinizmusban, mert bizonyos jelenségkörnél – kvantmos rejtelmek – még nem sikerült felfedni az ok-okozati viszonyokat.
A kvantummechanika valószínűségi leírásra képes csak, teljes jóslásra nem. Egy ilyen valószínűségi elmélet alapból legalább kétféleképpen „adható el”: az egyik azt mondja, hogy determinisztikus események vannak a kvantum-jelenségek mögött és relatív gyakoriságként gondoljunk a valószínűségekre, a másik szerint pedig valódi véletlenek rejlenek a dolgok hátterében.
Utóbbi a hivatalos, elfogadott verzió, előbbi pedig a nem hivatalos rejtett paraméter-hívő álláspontja. Én inkább a determinisztikus álláspont, a rejtett paraméterek felé hajlok.

Előzmény: Thoughts (144)