kóka Creative Commons License 2001.05.03 0 0 219
8. Saláta 1. A megmosott salátalevelet tépjük darabokra. Kicsavart citrom levével és olajjal ízesítsük.
Saláta 2. Reszeljünk apróra céklát, sárgarépát. Reszeljünk hozzá meghámozott citromot. 1-2 kanál hidegen sajtolt olajjal locsoljuk meg.
Saláta 3. Keverjünk össze apróra darabolt zöldpaprikát, uborkát, reszelt sárgarépát, reszelt káposztát, esetleg apróra reszelt almát is. Olajjal leöntve frissen fogyasszuk.

9. Sárgaborsóleves:
Az 1-2 órán át beáztatott sárgaborsót pár öblítés után kis lángon főzzük puhára. (A főzés elején keletkezett habot kanalazzuk le.) Ízesítésként zellerlevelet, fűszerköményt (egyéb, nem édes zöldségek is szóbajöhetnek), valamint sok zúzott foghagymát. Lehetőleg kevés tengeri sót használjunk.

10. Petrezselyem krém:
1-2 csomag petrezselyem daraboljunk össze, turmixoljunk össze 1-2 evőkanál hidegen sajtolt olajjal és 2-3 gerezd foghagymával, és egyéb használatos fűszerekkel.

11. Zeller krém:
Reszeljünk apróra zellert, olajos vízben főzzük puhára, majd "pirítsuk zsírjára". Olaj hozzáadása után még egyszer forraljuk át zúzott foghagymával, fűszerköménnyel és cayenne borssal. Kevés tengeri sót használjunk.

12. Mag krém:
Kávédarálón daráljunk meg napraforgómagot vagy szezámmagot. Keverjük össze hidegen sajtolt olajjal, zúzott foghagymával, cayenne borssal. Fogyasszuk nem édes zöldségekkel, vagy lisztérzékeny kenyérlapocskával.

13. Tahini:
A megőrölt szezámmagot keverjük össze rómaiköménnyel és citomlével. Fogyasztható nyers, vagy párolt zöldséggel.

14. Falafel:
Az előzőleg beáztatott csicseriborsót nyersen daráljuk meg (hogy minél pépesebb legyen, kétszer) Fűszerezzük római köménnyel, sok zúzott foghagymával, erős paprikával vagy cayenne borssal és kevés tengeri sóval. Kis gombócokká formálva süssük ki olajban, de kisüthető enyhén olajozott tepsiben is.

15. Nudli joghurttal:
Lisztből (nem búza) a hagyományos módon nudlit készítünk. Acido joghurttal fogyasszuk.

16. Zöldbab:
Főzzük meg, pároljuk meg a zöldbabot. Fogyasszuk őrölt szezámmagos foghagymával.

17. Salátakombináció:
Összetépett salátalevelet, reszelt zellert, reszelt tormát 1-2 csepp hidegen sajtolt olajjal keverjünk össze. Fogyasszuk héjában sült krumplival.

18. Tormás finomság:
Reszeljünk meg egy savanykás almát, reszeljünk hozzá egy kevés tormát. 1-2 csepp hidegen sajtolt olajjal fogyasszuk.