F. Nóra Creative Commons License 2001.05.02 0 0 227
SZiasztok én nagyon új vagyok a fórumon.

Végig olvastam a topicot töviről-hegyire, linkekkel együtt és nagyon boldog voltam azzal, hogy most már nem amiatt lehet bíznom abban, hogy járt ember a Holdon, mert ha ez csalás lett volna, már biztos lebuktak volna, hanem már érthetem, hogy mi van a kesztyűvel, kráterrel, szálkereszttel, árnyékokkal, porszállással. Köszönöm DcsabaS-nek, magyar marhának, kirannak és SuperSnipernek. Viszont megdöbbentett, hogy mardekár malazár, mrzool kontrájával, milyen pillanat alatt fodította destruktívba a topicot. Vajon ez kinek jó?

Mindenesetre még van valami ami nem tisztult fel bennem: Van Allen öv

Ez áll itt a topic gyerekkorából:

syrius 2001-03-25 21:41:13 (49)

Ez engem is meglepett, hogy egy több évtizedes NASA múlttal rendelkező valaki ennyire tájékozatlan legyen. (...)
Egyébként ez a Van Hallen öv tényleg ilyen massziv sugárzó közeg? Ha így van és az egyenlítő mentén veszi körül a Földet, akkor hogy kikerülje azt be kellett volna gyujtani a motort. Milyen távolságra van ez az öv?

1,6-4,5 földsugárnyira (R=6370km) az egyenlítő magasságában
Gondolom 1000 km-ekre, tehát az első pályamódosítást (a Föld körülit elhagyót) követni kellett volna egy másiknak, amiről hallottunk volna. (?)

Dr. Lecter 2001-03-25 21:50:46 (50)

A van Allen-övrôl pont jól mondta az ürge. Nem kell arra menni és kész.
[előzmény : (49) syrius, 2001.03.25 21:41]

Amit én tudok az övről az már a TV2-nél fennakadt bennem. Utána is néztem és bizony ezt nem lehet kikerülni, csak vékonyabb tartományán átkelni. Ha függőleges síkmetszetét veszed a Földnek, olyan ez mint két nagy elálló fül, ami az egyenlítő fölött a legvastagabb és vékonyodó kifliként valahol É-on és D-en földközelben elszűkül (jó lenne rajzolni, de lásd pl. SH Atlasz Űrtan 158. o. lent). A kilővő állomás pedig az egyenlítőnél volt és tuti nem kerültek ekkorát, ez vicces is lenne. Azt hiszem nem olyen olcsó dolog kanyarodni. De ez persze még nem jelenti nekem azt, hogy nem lehet élve átkelni rajta, hisz ez csabdába esett béta és alfa sugárzó zóna, ami valóban fennakad az anyagon. De nincsenek adataim, amivel végig lehetne követni (akár számolással) a hatásokat. Tudtok segíteni?

A zászló lobogásáról képzeljétek én azt hallottam, fizikus körben, hogy valamelyikük ismeri azt a kutatót aki a NASÁnak kifejlesztette a ketyerét ami lobogtatja a zászlót. Na erre varrjatok gombot! Mikor én csodálkoztam, hogy miért tartották ezt titokban, akkor azt mondta, hogy ehhez ismernem kéne az amerikai hazafi és látszatorientált lelkületet. Én tényleg nem ismerem.

Még egy óvatos kérdés merészkedik elő belőlem: a szkafander 1/3 atmoszférája nem okoz a fázisátmenetek eltolódása miatt a biológiánkban gondot? Ugye, ha nincs nyomás már nincs folyadék fázis a gáz és a szilárd között. Olyan törékeny egyensúly az élettan és a 2/3-os nyomásváltozás olyan ilyesztően nagy. Ti hogy látjátok?

Nóra