Törölt nick Creative Commons License 2001.04.27 0 0 760
Polities, Szilva, Tribill (etc.,etc.,etc....)!!!

Fő a nyugalom.

1. Polities-nek sok mindenben igaza van, de erről majd később.
2. Szilva a "moderátor" :-)))
3. Tribill-ről tudjuk (ha jól tévedek), hogy Ő egy a Matáv-nak (is) bedolgozó szakmai cég szakembere, tehát némileg elfogult, és ráadásul belterjes (direkt nem bennfentes-t írok!) információkból (is) dolgozik. És február folyamán már eleget polemizáltunk vele (is), hogy kicsit igaza is legyen...
csak annyit ajánlanék Neki, hogy vegye meg a Modem kor című távközlési szakfolyóirat elmúlt (áprilisi) számát, melyben épp a beterjesztett EHT-javaslatról nyilatkozik gyakorlatiléag mindegyik érintett fél - és akkor egy picikét jobban képben lesz a relatív realitások terén!

És akkor egy pár pontosítás (minden bruttó!):

1. TRIBILL!!! A kapcsolási díj ma 4,75, csúcsidejű/csidőnkívüli helyi hívás 9,00/4,50; belföldi távhívás (III. döv) 30,00/15,00 percenként, tehát 10 mp esetén 6,25/5,50 ill. 9,75/7,25 és mobil esetén 17,25/13,08 lesz. A kerekítés szabályai szerint tehát 6...17 Ft közé esik! És 1997 végén hol volt 15 Ft egy imulzus ára?! Ha jól emlékszem talán 10 Ft lehetett bruttó, de NEM 1 percenként!
A kd bevezetése pedig egyértelműen (és ezt a Matáv szakmai körben be is ismerte, ismeri) a számlázás átállása miatti bevételkiesést SZÜNTETTE MEG! (v.ö. és lásd: költségalapú díjstruktúra elve EU és EHT)

2. TRIBILL: A pre paid rendszerű előfizetés ugyanúgy tartalmazza a hálózat fenntartásának költségeit (épp a vezetékes szolg-ók szerint NEM költségalapúan) és MÉG ÍGY IS ALACSONYABB a percdíj GSM-MATÁV, mint MATÁV-GSM viszonylatban! És akkor olvasd még el Drozdy Győző reakcióját a 2000/2001-es összekapcsolási díjakról a hivatkozott lapban, s egy kicsit számolj utána...

Arról már nem is beszélve, hogy a mobil hálózaton ma sokkal több szolgáltatást kapsz, mint a vezetékesen. És tudtommal 1-2 éves szerződés esetén elég mélyen ár alatt adják a szolgáltatásokat/készülékeket.

Szvsz a mobil/vezetékes összehasonlító elemzésbe ne is menjünk bele, mert ebbe nagymúltú tanácsadó (cégek) is beletörték itthon a fogukat!

De az tény, hogy egy vezetékes telefon költségalapú (!!!) elszámolással díjaztott fenntartása ennek (2800) kb a harmadába kerül! Csak azt Te sem látod, hogy az egyébként magas tarifájú 198-at és a még pocsékolóbb MTT-t (illetve a kiadási gyakorlatot) is ebből finanszírozzák, amihez sok köze a hálózatnak nincs. És sajnos - ezt borítékolom - ez a helyzet a EHT parlamenti szétveretése okán, majd (ill. és/vagy) a gumitörvény miniszteri (sőt: MeH IKB!!!) rendeletei által szépen konzerválja ezt a balkáni állapotot.

Én viszonyítási alapként csak a következő példát szoktam felhozni: 1 kg kenyér áráért ma csúcsidőben kb 15 percet beszélhetsz helyben. Nos mennyi munka van az 1 kg kenyér árában (ami mellesleg - amellett, hogy alapcikk - a fogyasztói kosár alapvető és populárisan is meghatározó eleme!) mekkora munka sűrüsödik össze (vetőmag..búza...liszt...szállítás...sütés...szállítás...kereskedelem) és a 15 perces beszélgetés mögött mekkora munka van (természetesen MEGFELELŐEN valorizálva a befektetéseket is, aminél nem elhanyagolható szempont az ún. közös áramkörökkel való számolás, melyek az átviteli út durván 90%-át teszik ki!!!). Ha ebbe belegondolsz, az alapvető aránytalanságot Te is láthatod.

3. MINDENKINEK: számla részletező! Itt - sajnos - Tribillnek részben igaza van. Épp azért NEM részletes számla a neve, mert azt ingyen kellene adni. DE Tribill! Azért a Pannon ingyen küldi ki, minden cicó nélkül! A w-ről nem tudok bizonyosat, de szvsz ők sem bunkóbbak! Részemről már vároma Matáv WEB-es OSS-ét, ami a netezőknek (és nem utsó sorban a nagyfelhasználóknak!) jó alternatíva lesz - ha ingyen lesz!!! (Lassan már azt is le kell írnom: ha lesz! Mert bár a blső tezstelés megvolt, a mai napig kuss van ról aa plebsznek)
De igazság szerint jogértelmezés kérdése az egész: a régi TT a szolgáltató bizonyítási kötelezettségét írja elő, EXPLICITE. Ezt a Matáv és sjanos a HÍF is az "imlicite" oldalról közelítette meg (tételes számla a forgalmi adatokról, aztán ha reklama, akkor küldik ingyen a részletezőt, de egy belső utasítás szerint már ezt is hasbaaksztásos módszerrel kell(ene) cökkenteni, mert sokan rákaptak a "joghézagra"!)

4. TRIBILL és mindenki: az 51-es körzet kd eltörlése megérzésem szerint egyrészt a MNET váédelmében (SIC!) másrészt a most körvonalazódó elszámolási rendszer egyszerűsítése és kmoly ISDN műszaki problémák megoldatlansága miatt történt.
De hosszabb távon a KD el fog tűnni a telefóniából!

Na, remélem sikerült magam mindenkivel megutáltatnom újbóli "kinyilatkoztatásommal"! :-)))

Mindenkinek a legjobbakat!

Maus Róbert Péter
mikimaus