Törölt nick Creative Commons License 2001.04.25 0 0 750
Helló Polites!

Na most én úgy általában és speciálisan sem értem, hogy tulajdonképpen - eltekintve e PR és ár bakiktól, megvezetésektől - mi bajod van a Matávval, amit más mo-i cégnél nem tapasztalsz?

Műszakilag korrektek (az más kérdés, hogy sok mindenért, amit az átlag felhasználó nem is lát én verem a nyálam), emberileg is az (az újfent más kérdés, hogy az 1212 és hasonló ügyfélközeli felületek információ-ellátottsága kívánni valókat hagy, de ezért is sok fórumon verem a nyálam - ellenben akik ott dolgoznak, sajnos olyan hülye ügyfelekkel kell megküzdjenek, hogy néha sírni tudnék és ennek ellenére szvsz nagyon kis %-ban hibáznak - még ellenebben van sok hasbaakasztás is, de hzügyben az első megjegyzésem mérvadó!).

Én kérlek szépen kissé "átalakítottam" a mobil készülékemet és egy -80dBu jelszint (tudnivaló, hogy -100-110-ig megfelelő!) mellett átlagosan 15-30 másodpercenként vált csatornát a Pannonos bázisűllomás vezérlő! és ezt meg a hasonló "történéseket" sajnálatosan naponta tapasztalom az olyan olcsó(?!) mobilhálózatok esetében.

Kereskedelem-politikailag és gazdaság-politikailag már sokkal támadhatóbb a Matáv, de ezt egy "mezei" ügyfél nem látja (láthatná, nem lenne szabad átlátnia) és a nagy gond itt leledzik!

Felmerült itt és más "Matáv-kritizáns" topikokban már soxor (és ha jól emléxem ugyanattól sajnos!), hogy a "DT ideszórta az elavult ISDN szemetet".
Az ilyenektől azért fut a hátamon végig a szőr, mert még ugyan ezt sem tudják ésszel sokan kihasználni, de már leírják, miközben az ETSI (Eu-i Távközlési Szabványosító Testület) azért még 1999/2000-ben is véglegesít(get)i az erről szóló különböző ajánlásait.

Az alapvető gond, hogy sokan nem tudnak (és nem is nagyon akarnak) különbséget tenni a beszéd-célú távközlés és az adat-célú távközlés (valamint ennek a fogalomnak a tovább szélesítése által kialakult kép és egyéb "médiás" távközlés) között.

Maga az ISDN "csak" egy köztes megoldás, mely lehetőséget ad a különböző távközlő szolgálatok "összehozására" egy (kvázi) egységes távközlő hálózatban. Ennek kétségkívül megvan a maga ára (maximált sávszélesség), de jó esetben és az átlag(SIC!) felhasználók szintjén megfelelő (mondhatni: költséghatékony) megoldás.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az xDSL technológiának alig 3 éves múltja van a gyakorlatban (azóta "áltak rá" a meghatározó félvezető gyárak a célorientált támogató chipek gyártására és válik ezáltal az xDSL berendezések előállítása egyre olcsóbbá), ehhez képest nálunk is elérhető már.

És amikor a Matávot szidjuk (szídom én is sokszor, na!) el kellene gondolkoznunk: kinek is (volt illetve lett volna) a feladata, hogy megfelelően "megágyazzon a liberalizált távközlésnek?! Ki is szúrta el a mo-i távközlési monopol-kultúrát?! Egyáltalán: az árstruktúra és a szolgáltatói "önkény" ezen a téren kinek a gyengesége miatt hatalmasodhatott el?! Természetesen az utolsó 10 év kormányai (de főleg és nagyon erősen az eéső "szabad, független és demokratikus" magyar kormánynak: Antall József és társainak) felelőssége 80%-ban a mostani helyzet. Abban az orzságban, ahol eleve kifordított preferenciák határozzák meg a gazdaságpolitikát, mit is lehetne várni?

Egyszer is kiszámolta valaki, hogy a távközlési ágazatba (en gross) befizetett "nyereség" mekkora kárt okozott a gazdaságnak az elmúlt 10 év alatt?! És megfelelő állami beavatkozással (igen, tudom, nem piackomform, de én itt most támogató és nem korlátozó irányt gondolok) mennyit spórolhatott volna aköltségvetés és mi magun is! Természetesen ebbe senki sem mer belegondolni, mert megdöbbenne! Ha az országos távközlési gerinchálózatot NEM privatizálták volna a Matávval együtt HANEM állami fejlesztéssel és okosan(Sic!) a mai szintre hozták volna, akkor most nem kellene az új EHT kapcsán szájakat betömögetni! És sokkal kiegyensúlyozottabb távközlési piac működhetne!
Ha nem hagyják tönkremenni az EPT-t (sőt: nem hagyják kilobbizni a Budapesti TC-k koncesszióba adásának ötletét!), akkor most a lakosság 25%-át tömörítő és a telefon (és egyéb távközlő) szolgálatok szvsz 50%-át fogyasztó "nagybp-i agglomeráció" és ezzel az ország - akármennyire nem szeretik ezt mostanság, de - szíve mennyivel hatékonyabban működhetne?!

Igen: sok a ha. Meg elszálltam az eredeti témától!

Én egész egyszerűen egy JÓ (jobb) MATÁVOT szeretnék, és nem halott Matávot!

Amúgy mindnekit üdvözlök!

Maus Róbert Péter
mikimaus

Előzmény: polites (745)