Törölt nick Creative Commons License 2001.04.24 0 0 744
Kedves "Szaktársak"!!!

Na most akkor felvázolnám azokat a lehetetlenségeket, amik a Matáv tervezett(nek mondott) elszámolási rendszere kapcsán 5 perc alatt (Sic!), amíg a cikket elolvastam, az eszembe villantak:

- Mi van azokkal, akik eddig (pl. átalánydíjas!!!) internetelérést használó ismerősük/cégük account-ját használták?!
Ebben az esetben minden ilyen eredeti előfizető kénytelen lenne - a saját jól felfogott érdekében - jelszót módosítani és azt a lehető legbiztosabban kezelni, hiszen egy esetleges visszaélés megfelelő károkat okozhat, mint egy bankkártya PIN kódjának kiadása!

- Mi lesz a FreeStart, Kiwwi (stb?) ingyenes internet-szolgáltatókkal?!
Ebben az esetben egyrészt felmerül a szektorsemlegesség megsértésének esete (kénytelen a szolgáltató átvállani a telefonköltséget és azt kiszámlázni - ami levileg lehetséges a regisztrációs opciók szerint! - és ezzel ab ovo megszűnik az ingyenesség "érzete" VAGY a 7.50-es internettarifa miatt (ami ugye magasabb lesz így, mint az esetlegesen a Matávval "társuló" ISP-k percenként kiszámlázható minimális távközlési költsége!) a piacon kifejezetten hátrányos helyzetbe kerülnek. Tehát ezek a cégek - saját üzleti érdekeik megvédése okán - kénytelenek lesznek a Matávot a GVH-nál és a HÍF-nél feljelenteni.

- Mi lesz a Számlarészletezőt előfizető Matáv-ügyfelekkel?!
Ebben az esetben vagy nem is szerepelhetnek(Sic!) az 51-es itrányba kezdeményezett hívások a részletezőn: ekkor megszűnik az ellenőrízhetőség (itt most feltételezem, hogy a Mindenkinek megszűnése miatt, az eddig rejtve maradó, átalánydíj hatálya alá tartozó hívások elvileg szerepelnének) és ez magával hozza a rendkívül kilátástalan elszámolási vitákat az előfizető-Matáv-ISP háromszögbben! (Lásd a jelenlegi szabályozást a távközlési szolgáltató bizonyítási kötelezettségéről)
HA azonban a részletezőn szerepelnek az 51-es hívások, akkor egyrészt az itt szereplő tételekért (mivel azokat NEM a Matáv számláézza ki) nem kérhetne a Matáv részletezési díjat (Sic!), másrészt mivel ez az adat a Matáv rendszeréből származik, nem használható fel más szolgáltatónál az elszámolás igazolására/vitatására.
SŐT: ha feltételezem, hogy egy Matáv előfizető nem csak egy ISP-t hív, akkor ráadásul ki és hogyan bizonyítja, hogy a valóságban ki is használta az akzuális account-ot?! Ugyanis a személyes adatok védelméről szóló törvény miatt ha a hívó letiltotta hívószámának kijelzését, akkor azt a törvényben külön megnevezett célállomásokon (112,104,105,107 és az egyedileg feljogosított - általunk rejtett! - "szakszolgálatok") kívül (ahol explicite meg fog jelenni letiltott esetben is) még magának a Matávnak sincs joga kijelezni főleg nem kiadni a hívó hívószámát - egyéb előfizetői intézkedés esetén pedig az ebből fakadó szeáélyes adatokat sem!
Amiből az következik, hogy nincs az az Isten (az Ügyészségen kívül:-))) ), aki egy vitás esetben eldönthetné, ki is használta a Matáv által forszírozott esetben eléggé megnövekedett költségvonzatú account-ot!

KONKLÚZIÓ: SENKI NE IJEDJEN MEG! NEM FOG MEGSZŰNNI A MINDENKINEK CSOMAG! NINCS SE MŰSZAKI, SE SZAKMA(POLITIKAI) SE GAZDASÁGI ALAPJA ANNAK, AMIT A MATÁV RT. TERVEZ. Arra viszont - sajnálatosan - nagyon jó, hogy egy kiélezett piaci versenyre készülő IT cég amúgy rendesen saját maga rosszhírét keltse, elveszítse vezetékes(SIC!) előfizetőinek maradék bizalmát és ezzel megalapozza a mobil-piacra történő nyitás majdani indokait! A Matáv Rt.-nek sajnálatosan egyre kevesebb gazdasági érdeke fűződik a vezetékes szolgáltatások fejlesztéséhez, támogatásához - végső soron az is elképzelhető, hogy a 2002-es piacnyitás után egy ügyes húzással megszabadul a "vezetékes portfóliótól" (mármint a DT és a konzorcium többi tagja) és ezzel magára hagyja a vezetékes előfizetőket. Ennek hatása ugyan csak 2-3 év után jelentkezik majd, de nem lesz benne köszönet!

És én egy Matáv-párti manus vagyok, aki szerint a Matáv a lehető legjobb szolgáltatást nyújtja a térségben! Tehát féltem a céget a tőzsdei/gazdasági érdekektől. És amitől mégjobban féltem: a műszaki (háttér) ellehetetlenítésétől. Meg egy esetleges újraállamosítástól!!! Ami - ha a Fidesz vagy a sajnos egyre inkább félhetően számbaveendő MIÉP (gazdaság)politikáját nézzük - nem is olyan lehetetlen.

Mindenkinek a legnagyobb tisztelettel

Maus Róbert Péter
mikimaus


Előzmény: Dark Future (740)