paul2 Creative Commons License 2001.04.20 0 0 1423
Gumi a csont, de valamiért szeretjük ; - )
Szerintem teljesen téves megközelítése a tudománynak, és az áltudománynak, ha az egyes megállapításaikra (azaz a tudományos és "tudományos" tényekre) koncentrálunk.

A tudomány és az áltudomány közötti különbség, hogy a tudomány logikusan építkezik, állításait soha nem tekinti véglegesnek.

Példaként nézzük az általad említett tágulást.
- ősi kérdés: mi van az égen?
1. megállapítás, a hagyományos csillagászat megfigyelései alapján: van egy Univerzum (azaz vannnak csillagok, melyek galaxisokba szerveződnek, ezek távolsága mérhető, stb)
- kérdés: milyen tulajdonságaikat tudjuk megismerni?
2. megállapítás, a színképelemzések nyomán: az Univerzum anyaga egységes, mert mindenhonnan az ismert elemek színképe látszik.
- kérdés: biztosan pontosan olyan a színkép, mint a Földön? (hiszen éppen az eltérés adhatja az új felfedezést)
3. megállapítás, a színképeltolódások felfedezése nyomán: a galaxisok távolodnak, és sebességük a távolságukkal arányos (az állítás második fele nam annyira közismert, de a mérések ezt is mutatják, és lényeges is a dolog)
- egy természetesen adódó kérdés: hogyan változik ez a tágulás?
4. megállapítás, a fizika általános törvényszerűségei alapján: az Univerzum tömegétől függ.

A lényeg, hogy a kérdésekre nem a mérések adják a választ, hanem az azokból levonható következtetések. A 4. megállapítás már évtizedek óta ismert és érvényes. A továbblépéshez az Univerzum tömegére volna szükség, amit csak becsülni tudunk. (Nem te meg én, hanem a tudomány)
Érdekes - és talán véletlen, talán nem - de már az első becslések is azt mutatták, hogy ez a tömeg annak a határértéknek a közelében van, amelyiknél kisebb a végtelen tágulást, a nagyobb a véges idő utáni összehúzódást jelenti.

A becslések finomodását olyan események segítették, mint a neutrínó felfedezése. (A neutrínó 20 éve még hipotetikus részecske volt, bizonyos jelek alapján feltételezték, keresték is szorgalmasan, de az akkori eszközökkel nem találták) Lényeg, hogy a becslések továbbra is a határérték környékén "billegnek", de elég felszínes dolog ebből csak azt meglátni és kiemelni, hogy "az Univerzum ma éppen összemegy, tegnap még tágult, holnapra mit találnak ki?"

Szóval a tudomány lényege, hogy továbbfejleszti az állításait.

Előzmény: GALA (1422)