Hawaii Creative Commons License 2001.04.19 0 0 173
Sziasztok.

Sabian,

Felelősséget nem vállalok, de a tanácsom (előre is bocs a hosszért):
Először is nézd meg, hogy papírod (szerződés, megrendelés stb.) van-e arról hogy bézs színt rendeltél. Ha van akkor zöld a lámpa: ha tényleg nem bézs, csapjál oltári nagy balhét, lobogtatva a papírt. Esélyük sem lesz: el kell ismerniük a hibát.

Ezután jogilag szerintem két eset lehetséges, abból kiindulva, hogy ez "szerződés hibás teljesítésének" minősül (Ptk 305§). A Ptk. 306§ szerint pedig:

306. § (1) Hibás teljesítés esetén a jogosult választása szerint kijavítást vagy megfelelő árleszállítást kérhet.
(2) Ha a szerződésben a dolgot fajta és mennyiség szerint határozták meg, hibás teljesítés esetén a jogosult kérheti a dolog kicserélését is, kivéve ha a hiba rövid idő alatt értékcsökkenés nélkül kijavítható, és a kijavítás a jogosult érdekeinek sérelme nélkül lehetséges. Ezt a szabályt kell alkalmazni akkor is, ha a termelői vagy kereskedelmi forgalomban az egyébként helyettesíthető dolgot elkülönítéssel vagy kiválasztással határozták meg.
(3) Ha a hibás teljesítés miatt a jogosultnak a teljesítéshez fűződő érdeke megszűnt – így különösen, ha a hiba nem javítható ki, a kötelezett a hiba kijavítását nem vállalja, vagy a hiba kijavítása rövid idő alatt értékcsökkenés és a jogosult érdekeinek sérelme nélkül nem lehetséges –, a jogosult elállhat a szerződéstől.
(4) A jogosult a hiba felfedezése után haladéktalanul köteles kifogását a kötelezettel közölni. A közlés késedelméből eredő kárért felelős.
(5) Hibás teljesítés esetén a jogosult az ellenszolgáltatás arányos részét a kijavításig vagy a kicserélésig visszatarthatja.
(6) Ha ez a jogosult érdekeinek sérelme nélkül lehetséges, a kötelezett a kijavítás vagy árleszállítás helyett a dolgot kicserélheti.

Tehát az (1) bekezdés szerint főszabályként
1. vagy helyrehozzák a hibát (ez ebben az esetben szerintem ésszerűen nem lehetséges),
2. vagy megfelelő mértékű árcsökkentést kell adniuk. Abból kiindulva, hogy milyen költséget jelentene a kárpítozás cseréje, ez az összeg szerintem akár több 100.000-es nagyságrendű kell, hogy legyen!

Mindenesetre a vonatkozó teljes Ptk. előírást (a fenti csak részlet!) ajánlom tanulmányozásra.

Azért remélem a fentiekre nem lesz szükség, és tényleg bézs a kárpit!!! Ismét bocs a hosszért!

Üdv,
H.

KariAti,
Ha nem vagyok indiszkrét, miért váltál meg a 206-tól? Nem volt jó?

Előzmény: sabian (171)