Törölt nick Creative Commons License 2001.04.17 0 0 35
Szia!

Egy másik (canonnikon) fórumban valaki azt írta a másiknak: ha végképp nem akarsz elsőosztályú kamerát, nézd meg a Pentaxot ;-)

Nem biztos, hogy az illető fogott már MZ3-at :-). Elfogult vagyok, ha ma kellene kamerát venni, én is ezt venném. Az 5N-em ha jól sejtem, csak a sebességében marad el a 3-astól, ami derítő vakuzáskor nagyon jól jön majd neked. Hogy érzékeltessem, mennyire gagyi kamerát vettél, megpróbálom magamban felidézni azt a fotóstopik-találkozót, ahol először láttam a társaságot és ők engem, és én egy 50cm x 60 cm-re nagyított alkonyati / villanyfényes fotóval érkeztem, amit 300 m magasból, közel 2km távolságból exponáltam. Valahogy senki nem mondta, hogy milyen hulladékkal sikerült ezt a vacak képet exponálnom ;-). Valami 'hú', meg 'azta', meg 'nem rossz' meg ilyesmiket mondtak. Egyetlen súlyos vád érte a képet: állítólag ízléstelen volt a kerete. Sajnos azóta is az az egyetlen jó képem, de ez nem a kamerán múlt.

Az MZ 3 egy igazi retrokamera, ami a kezelését illeti. Minden van rajta, ami egy fényképezőgépen szokott. Élességállító gyűrű, távolságskála (nem triviális), blendegyűrű, zársebesség-tárcsa, filmérzékenység állítás, mélységélesség ellenőrzés. Minden úgy működik rajta, mint egy fényképezőgépen: mindent érezhetsz az ujjaiddal, nincs menürendszer, nincsenek nyomógombok, nincs LCD képernyő. Csak hullapontos és gyors élességállítás, kiválasztható fénymérési technika, fókuszálási technika Szerintem nagyszerű érzés. Ne tegyél bele filmet, csak kattintgass vele egy kicsit. Figyeld, amilyen határozottan és gyorsan megfogja a tárgyat, amilyen símán exponál minden rázás nélkül. Játssz vele full automata módban, aztán próbáld ki teljesen kézi beállításokkal és figyelj, mennyire segít.

Az MZ-3 szerintem egy rendkívül letisztult kamera ebben az autofókusz/fullauto/amatőr kategóriában. Hiányzik róla egy csomó automata funkció, amiket canonnikonminoltán megtalálsz, de egy idő után rájössz majd, hogy a tervező nem véletlenül tervezte ilyenre ezt a gépet.

Előzmény: seges (34)