gyere a papához Creative Commons License 2001.04.13 0 0 41
Miért is ne? Hát a Faustot azt van szerencsém eléggé jól ismerni, szinte minden fontos lemezük megvan, ez alapján azt kell hogy mondjam rá, hogy zeneileg sokkal inkább progrock, mint altrock. 1971-1973-ig működtek (akkor még az altrock sehol nem volt), és, a progrocknak is egy elvontabb, experimentális irányzatát képviselik.
A Biotat nem ismerem annyira. Amit hallottam tőlük azt szintén az experimentális progrockba sorlonám. De azt gondolom, egy-egy műfajt nem csak a zene (bár legnagyobb mértékben az), hanem az egyéb külsőségek, körülmények is meghatároznak. Pl. az is, hogy a fiúk milyen zenei körökben mozognak, vagy hogy melyik kiadót választották (vagy az őket). Ugye, a Biotát az a Cuneiform, és Recommended Records adja ki, amely kiadók fő profilja az avantgarde progrock (és nem az altrock). Ez sem lehet véletlen. Az utolsó előtti lemezükön már az a Chris Cutler is játszik (gondolom, azért mert felfigyelt az előzményekre), aki mindenféle új kísérleti zenébe "bele szokta ütni az orrát", és a kiadója miatt (ReR) maga is érdekelt az ilyesmiben. Ráadásul a Biota instrumentális zene, és azt te is mondtad, hogy az ilyesmi nem jellemző az altrockra. Szerintem akár egy szabályként is működhetne ez: ha nincs benne ének, akkor nem altrock. Vigyázat, fordítva nem műxik, tehát ha van ének, attól még nem altrock!

Mindazonáltal belátható, hogy egy műfaji besorolás többtényezős dolog, és az is, hogy a határterületeken összemosódások is lehetnek. Pl. a Pere Ubut én is ilyen "határegyüttesnek" tartom (túl sokat kornyikál benne a David Thomas). A műfaji besorolások arra valók, hogy orientálják, eligazítsák a kereső embert a zene nagy dzsungelében. Számomra működik, tehát van értelme a dolognak (pl. nem nagyon hajtom magam az altrock irányába).

Előzmény: lusti (40)