yozza Creative Commons License 2001.04.11 0 0 8
egy kis kutatómunka után az alábbi infókra bukkantam:

1. fejlett országokban az ISDN már egy évvel ezelőtt is elavult net csatlakozásnak számított a maga 128kbit/s sebességével. ez is csak akkor érhető el, ha dupla pénzért mind a 2 B csatornát netezésre használod. az ISDN egyetlen pozitívuma hogy a digitális telefonhálózatból adódóan stabil szolgáltatás.

2. a satellit internet valóban jóval gyorsabb mint az ISDN (az általam fellelt adat 400Kb/s, F14 Tomcat 2Mbit/s-t említ) de csak asszimetrikus (egyirányú) adatforgalmat lehet lebonyolítani rajta. vagyis például a neten játszadozni e-mailt küldeni már nem lehetséges. itthon a UPC idén nyárra ígérte hogy lesz sat-net, de a külföldi tapasztalatok alapján ez drágább mint az ISDN vagy a TV-net

3. a kábelhálózaton történő netezés tényleg nagyon gyors (nyugaton 20-30Mbit/sec) de egyrészt a kapcsolat sebessége asszimetrikus (download gyorsabb mint az upload), másrészt mint F14A Tomcat rámutatott a szolgáltató az elméleti max sávszélességgel reklámozza magát vagyis minél több előfizető lesz a kábelhálózat adott részén annál lassabb lesz a kapcsolat. nyugaton állítólag komoly panaszáradat lepte el a kábeles szolgáltatókat a fokozatosan romló szolgáltatás miatt. megjegyzem kis hazánk még nem tart ott a PC/háztartás arányban hogy ez komoly gondot okozzon. viszont pont ez az oka annak is hogy a szolgáltatók nem törik magukat hogy ezt a szolgáltatást széles körben biztosítsák (lásd: méretgazdaságosság)

továbbá: ennél a sebességnél már az alkalmazott szoftver is szűk keresztmetszetnek bizonyulhat. pl. hiába biztosít a szolgáltató 20Mb/s-t ha az ethernet kártyád csak 10Mb/s-t bír el.

pozitívum: gazdaságilag (a szolgáltató szempontjából) ez a legolcsóbb a lehetséges megoldások közül. ennek nem néztem utána, nem tudom cáfolni vagy alátámasztani...

4. úgy tűnik jelenleg még mindig a ADSL a legjobb megoldás technikai szemszögből: gyors, nincs osztozkodás a sávszélességen, forgalomfüggetlen díj.

negatívum: drágább és lassabb mint a kábelcsatlakozás, a download/upload sebesség asszimetrikus

megjegyzés: nem vagyok mérnök, sem technikus. ha a fent leírtak között hülységet írtam le, örömmel veszem a kijavítást. viszont a lehülyézést zokon veszem :)

Előzmény: F14A Tomcat (5)