tosh Creative Commons License 2001.04.06 0 0 8
snorkeling: mi voltunk egy 1 napos "delfintúrán" egy tengeri biológus csapattal (majd megnézem a nevüket, mert a többség "csak" a túristákra áll rá), és annak során a Lanai mellé vittek el minket, ahol volt alkalmunk egy 2 órát snorkelezni is. tök sokféle színes hal (ott tanultam meg az egyik kis sárga csőrös hal hawaii nevét is: 'lau wili wili nuku nuku oi oi'), színes növényhegyek, tök tiszta víz (a víz 4-5 m-es "alját" a hajóból gond nélkül lehetett látni). az egyik biológussal egy kicsit elúszva a hajótól még egy delfin! is odajött pusziszkodni. óriási volt. [a delfinek is voltak vagy negyvenen, kicsik/nagyok, 3 faj az egy nap alatt].

aztán Kona alatt is snorkeleztünk egy strand mellett, ott persze jóval zavarosabb volt a víz (part) és ott voltak teknőcök is a halak mellé. de gondolom bárhol megáll ott az ember a parton, az ilyen.

állítólag a csúcs a Molokaira (a kis krátercsúcs)vivő snorkelhajózás, rengeteg társaság csinálja. sajna nekünk az már időben nem fért bele. [arra most nem emlékszem, hogy Molokai melyik szigethez van közel, mert azért az nem mindegy].

a Big Island-on egyébként pont azért jó, mert rengeteg ilyen fél-egynapos program van, amire hajókkal visznek, februárban még bálnászás is. és mivel a többinél jóval nagyobb sziget, ezért tényleg kevésbé zsúfoltabb is. de amúgy azt hiszem, ez a legkevésbé látogatottabb is. ezért mi is itt voltunk a legtöbb ideig. csak kocsit kell bérelni, és tök jó eldugott helyekre eljuthatsz (legalábbis öt éve még ez volt a helyzet).

és ami ott a legjobb, az - ahogy kriszta101 mondta - tényleg a Volcanoes National Park, mi ott egy teljes napot voltunk. lementünk a Kilauea Calderaba (3-4 órás túra), meg be a Lava Tube-ba (ez tényleg egy lávafolyás után megmaradt 3-400?m-es lávacsőbarlang, ki van belül világítva, mindkét vége szabad, át lehet rajta menni), meg leautóztunk az út végéig az óceánhoz, hogy lássuk 1 km-ről a lávabefolyást és óceángőzt és naplementekor a vöröslést [közel nem szabad és nem is érdemes menni, mert amit a gőz visz, az kis kén-szilikon-stb. szilánkok, és tönkrevágják seperc alatt az ember tüdejét].

Előzmény: cere (7)