E_mil
2001.04.05
|
|
0 0
74
|
Szerintem az amerikai olasz vagy magyar közösség úgy működik, hogy a bevándorlók még ápolják a nemzeti identitásukat, a gyerekik úgy-ahogy, az unoka viszont már csak úgy van vele, hogy a nagytata olasz vagy magyar volt - ő amerikai...
És ezek között az amerikaiak között vannak sokan, akik magukat nagyszüleik nemzetéhez tartozónak vallják. Én is találkoztam az USA-ban olyan emberrel, aki angolul közölte, hogy ő is magyar, aztán káromkodott kettőt, hogy bizonyítsa :)
A zsidóság teljesen más, ott a vallás és az ahhoz kapcsolódó szigorú hagyományok, előírások, szabályok adták a közösségképző erőt, nem annyira a nyelv, hiszen a jiddis nyelv valójában a német egy tájszólása néhány héber kifejezéssel dúsítva, a héber pedig nem volt beszélt nyelv a húszas évekig, amikor is a mai Izrael területén kidolgozták a modernizált hébert, az ivritet.
Képbe hozhatjuk a ladinót is meg az arameust, meg az arab hebraizált változatát. Pont ez a lényeg, nyelv nélkül is nemzet maradt. De emlegethetjük a szovjet utódállamokat is, ahol komoly gondot okoz a nyelvtudás hiánya, mégis önálló nemzetnek tekintik magukat. |
Előzmény: Törölt nick (73)
|
|