Én kérek bocsánatot: ha jobban megnézem, tényleg nemzetről magyaráztam eddig, nem nemzetállamról :)
Igaz, manapság nagyon nehéz elválasztani ezeket a fogalmakat. Valójában azt kell eldönteni, hogy mi a nemzet ? Hogyan definiáljuk ezt a fogalmat Egy _kulturális_ fogalom, vagy pedig politikai, jogi, gazdasági ? Mert csak eszerint dönthető el, hogy mikor keletkezett, és azt is, hogy kb. mennyire tekinthető stabilnak.
Mitől lesz egy népcsoport nemzet ? Szerintem egyértelműen a nyelvtől. Igaz, van sok más is, főleg a kultúra, a történelem. Csakhogy a kultúra legnagyobb része verbális jellegű, és itt ismét belép a nyelv kérdése. A nonverbális kultúra ugyanis természeténél fogva globális, ha megvannak a megfelelő információs csatornák: például nagyon sok modern zene dobalapja afrikai eredetű. Szóval tényleg először el kell dönteni, hogy mi a nemzet. És ha az azonos nyelvet beszélő, azonos - főleg verbális - kultúrális örökséggel bíró emberek csoportját tekintjük annak - tehát kulturális fogalmonak tekintjük - akkor az említett változások - angol - gyökeresen megváltoztathatják a nemzetfogalmat, a nemzeti érzést és minden ilyesmit.