Jól beszéltél!
Egyébként az ún. házirend tökéletesen él, jogilag is naprakész, de ahogy régi közösképviselőm lemondóan mondta: minden házirend annyit ér, amennyit betartanak belőle. Minden társasháznak joga van a házirendet többségi szavazással a saját szája ízére formálni. Ezt én megtettem, belekerült pl. a "hi-fi" szó is. Szóval a házirendben szószerint benne van: a nap bármely szakában (tehát nincs este 10 óra meg ilyen hülyeségek) tilos zajos tevékenységgel a másik lakót zavarni, stb. stb.
A zajos munkavégzés szépen be van szabályozva, de ez alá nem tartozik a hangos TV, zene, stb. hallgatása.
A szabálysértési hatóság foglalkozik vele, jó félév mire hoznak egy határozatot, ha "kedves" szomszéd nem jelenik meg és nem veszi át az idézést. És annyira alacsony a bírság, hogy tényleg körberöhög a feljelentett egyén.
Pl. különféle tanukkal kell igazolni, hogy megtörtént a zavargálás. Enyhén nevetséges voltam, mikor a 10. alkalommal kuncsorogtam olyan szomszédoknál, akik nem hallották a lakásukban az engem zavaró zenét, jöjjön át, ezt hallgassa. Persze vonakodva jöttek. De amikor a tanuskodásra került a sor, szépen mindenki viszakozott, és sorba lemondták. Egyetlen egy ember jött csak el. Szerencsére elég volt.
Megértettem őket valahol, engem sem izgatott volna annyira, ha őket zavarja valaki.