minderbinder Creative Commons License 2001.04.05 0 0 7
Az elorehozott valasztas mindig annak a partnak jo, amelyik feljovoben van! A magyar helyzet sajatossaga, hogy az MSZP-nek van a legstabilabb szavazobazisa, ami azt jelenti, hogy egy reteg ha esik ha fuj rajuk szvaz. (Nem en mondom, hanem a politologusok.) Ez azt jelenti, hogy bizonyos szazalek ala szoritani az MSZP szvazobazisat meglehetosen nehez, bar nem feltetlenul kizart. Megint csak nem en mondom, hanem a politologusok, hogy ez a szam valahol 25 es 30 % kozott van. (Figyelem, a rendszervaltast koveto kozvetlen idoszak kulonlegesnek szamit. Az elozo megallapitasok az elszigeteltsegbol kiszabadul, ha ugy tetszik konszolidalodott partra vonatkozik.) Ez az egyik fontos tenyezo.
A masik meg az, hogy barmely partnak az az erdeke, hogy tamogatasuk csucsan legyenek a valasztasok. Nyilvan a FIDESZ-ben is vannak jozan elemzok, akik belatjak, hogy a tamogatottsaguk meg egy ideig valoszinuleg noni fog es utana mar csak nagyon nehezen valtozik. ez a masik fontos tenyezo.
Vegul a harmadik, a valasztasok kiirasa es lebonyolitasa kozott nehany honap eltelik, es erdemes kiszamitani, hogy ez alatt az ido alatt milyen trendek varhatok. A fentiek alapjan a Fidesz nepszerusegenek tovabbi, feltehetoen lassulo novekedese, valamint az MSZP tovabbi, de egyre lassulo hanyatlasa.
Azaz a FIDESZNEK egy feleven belul lebonyolitott valasztas nem biztos, hogy hatranyos lenne. Raadasul a kisgazda botranyok most kivalo urugyet termtenenek a koalabol arcvesztes nelkuli kifarolasra.

Egyebkent meg, a ha nem haragszol, a szoclibes fobiaddal most nem foglalkozom. Azzal fordulj pszichologushoz vagy ideggyogyaszhoz.

Előzmény: Mercurius (3)