stika Creative Commons License 2001.04.03 0 0 587
A témába vág ez a cikk a mai Magyar Nemzetből.

Henrik a Hetesből

Pilhál György
Munkatársunktól
Felküldve: 2001. április 03.
7 . oldal

Havas Henrik mindig igazat mond, legföljebb elhallgat, ha rosszul kérdezik. Ezt maga Havas Henrik mondja a Vasárnap Reggel című hetilap riporterének, aki valószínűleg jól kérdezi Henriket, ugyanis nevezett egy teljes újságoldalon beszél. Mindenfélékről.

„Közöltem Hornnal, nem leszek politikai államtitkár, mert egyáltalán nem azonosulok az MSZP politikájával. Csak a címzetes államtitkári pozíciót vállaltam, ezzel is jeleztem, én szakértő vagyok.”

A korábbi miniszterelnökkel egyébként több vitája is volt igazmondó Henriknek, az egyikre így emlékszik: „Akkor kezdődött Horn Gyula sajtótájékoztató-sorozata a MÚOSZ-székházban. Mondtam neki, ne menjél, mert alkalmatlan vagy rá. Mélyen megsértődött. Tudom, hogy kedvelt, de nem tudott felülkerekedni a büszkeségén. Neki vakon kellett volna hinnie, mint betegnek az orvosában; ahelyett odament, hülye kérdésekre hülyeségeket válaszolt, teljesen lejáratta magát.” (Ha hallgat Henrikre a Gyula, tán ma is miniszterelnök.)

A sztárriporter amúgy nem szereti a gyászhuszár magyarokat, akik állandóan Erdélyért, a Felvidékért zokognak. „Ez a nagymagyarkodás undorító – szögezi lesz –, hiszem, hogy lesz európai nemzetek szövetsége.” Grespik Lászlóról (ő is „nagymagyar”): „Csak egy buta embert láttam magam előtt, de kiderült, a magyar–sumér őskapcsolatokat pedzegető társaság mögött szervezett, tőkével rendelkező csoport áll.” Henrik mindenesetre jó katolikusként megbocsát Grespik Lászlónak (a feltételezett butasága ellenére is).

Megtudhatjuk még a cikkből, hogy Szegvári Katalin nemrégiben könyvet írt Havas kollégáról, ő azonban az utolsó pillanatban nem járult hozzá a megjelenéshez, mert amit abban mondott, azt könnyen félreértené az olvasó, és akkor aztán torz kép maradna meg benne Henrikről, aki pedig mindig igazat mond.