brada Creative Commons License 2001.04.02 0 0 3
Az IRCNet hálózaton illegális tevékenységeket lebonyolító szobárákra akadtak a rendszergazdák
IRC [Internet Relay Chat]
2001. március 31. 21:03
Az egyik legelterjetteb internetes kommunikációs csatornán az IRC-n és azon belül is az IRCNet hálózaton a rendszergazdák a napokban illegális tevékenységeket lebonyolító szobákra bukkantak. Többek között az egyik legtöbbet látogatott szoba a #quake.hu is felkerült a listára.

(IDG) Az IRC az egyik legelterjetebb internetes kommunikációs csatorna és ezért nap, mint nap több millióan használják világszerte. A napokban viszont az IRCNet magyar szerverein (irc.sote.hu, irc.extra.hu, stb...) a rendszergazdák ellenoriztek néhány csatornán folyó tevékenységet, mivel névtelen bejelentés futott be a rendorséghez. A bejelento illegális tevékenységekrol tett tanúbizonyságot. A rendorség továbbította az információkat az illetékeseknek.
A félig szúrópróba, félig a kapott információk szerinti vizsgálat meghozta gyümölcsét. A rendszergazdák megdöbbentek, hogy az IRC mennyire a bun melegágya lett. A szobákban a fo témák a drog beszerzése, eloállítása, illegális cd írásokat hírdetnek, nagyértéku programok és jogvédett zenék illegálisan cserélnek gazdát.
A következo szobák látogatói ellen feljelentést kénytelenek tenni a rendszergazdák, mert különben oket vonják felelosségre hatáskörük ellenorzésének elhanyagolása vádjával. A feljelentésre kerülo szobák listája: #ciklotron #demoscene #goa.hu #mp3.hu #itrulez #quake.hu #techno.hu #traktor #warez.hu. A pontos felhasználó listát nem hozzák nyilvánosságra.
A Magyar Internetes Szolásszabadság és Személyiségi Jogok Alapítvány rögtön a feljelentés ellen fordult és kijelentette, hogy a felhasználók érdekeit fogja védeni.
Az IDG forrásból megtudva ezen kívül még két ilyen eset történt az elmúlt 3 évben. Az egyik esetben az IRCEfnet szerverein lévo felhasználókat perelték be. A pert a felhasználók elvesztették, mivel tárgyi bizonyítékot tudtak ellenük felmutatni. A felhasználók akkor fejenként 100USD pénzbírságot fizettek.
A másik eset egy ausztráliai hálózaton történt, amikoris egy hacker csoport próbált adatot cserélni IRC hálózaton. Ebben az esetben a hacker csapat minden tagjának két év felfüggesztett szabadságvesztést ítélt a bíróság.

Előzmény: brada (2)