TZAL Creative Commons License 2001.04.01 0 0 358
Tzal, az fel sem ötlik Benned, hogy valaki azért vall szélsőjobb nézeteket, mert ez a meggyőződése?

Dehogynem, vannak szélsőjobb emberek, akik meggyőződésből vannak ott, ahol vannak. Kérdezz meg néhány "szélsőjobbos" figurát a maciképzőről, hogy mi a véleménye a globalizmusról, a fogyasztói társadalomról, a nemzeti értékekről, az erős államról stb. Rögtön ki fog derülni, hogy azok a "szélsőjobb" emberkék vagy a centrumban helyezik el magukat vagy vmelyik liberális oldalon (akár jobb akár bal)... Csak ennyi a problémám velük, egyetlen kérdésben bírnak szélsőjobbak lenni és az az izraeli-palesztin viszony.

Miért kell mindjárt azt feltételezni, hogy aki ilyen véleményen van, az a rossz, tudatlan, ostoba, aki meg a baloldalt pártolja, annak van igaza?

Ez a kérdésed két kérdés, ketté is bontom.
1. Aki ilyen véleményen van (szélsőjobb izrael tekintetében), az még soha nem járt a megszállt területeken (egy részük még Izraelben sem), arabot általában csak a Váci utcában meg a TV-ben látnak, fogalmuk sincs arról, hogy miről szól ez az egész balhé ott, szerintük a "terrorista arab csürhe el akarja tiporni Izraelt". Ezek az emberek itthon szdsz-szimpatizánsok (vagy mszp), ki nem állhatják a jobboldalt, az amerikai elnökválasztáson a demokrata-jelöltért lihegtek, végigfut a hideg a hátukon, ha meghallják Haider nevét. Soroljam még, ezek elkényeztetett liberális zsidógyerekek, akiknek fogalmuk sincs a világról...

2. A második kérdés, ki beszélt a baloldalról? Itt nem oldalakról van szó, hanem mérsékelt és szélsőséges nézetekről, legyen ez akár a bal akár a jobboldalon. Egy átlag jobboldali ember, pláne a világon mindenhol hangsúlyosan jelenlevő liberális jobboldallal az égvilágon semmi baj nincs, ugyanannyira, amennyire a liberális ballal sem. A szélsőségekkel van a baj, pl. izraelben a moledet és hasonló pártokkal, illetve a szélsőballal. El sem hinnéd, hogy mennyire nehéz egy átlag embert besorolni a liberális jobb és bal közül valamelyikbe, a nagy átlag ennek a kettőnek a keveréke (én is, vannak bizony bal- és jobboldali nézeteim is, szociális kérdésekben abszolút baloldali vagyok, gondoskodó állam, ugyanakkor gazdasági kérdésekben jobboldali fejjel gondolkodom, gyenge állam, liberális gazdaság).

Azt mondod, a moderátornak nagy a felelőssége egy ilyen vita során. Én meg azt mondom, hogy a moderátor is csak ember, nyilván ő is a saját véleménye és meggyőződése szerint fogja alakitani a beszélgetést, ami egyáltalán nem biztos, hogy egyezik a Te meggyőződéseddel.

A moderátor azt gondol, amit akar, de mondani nem azt mond. Ha egy vita során kiderül a moderátor álláspontja, akkor a moderátornak ott helyben be kell fejeznie a moderálást. A moderátornak nincs véleménye. Én is rosszul fogalmaztam, a vitát szervező moderátornak abban áll a felelőssége, hogy a vita után mit kezd a megismert álláspontokkal, már nem mint moderátor, hanem mint madrich...

Még ugyanazon tények ismeretében is vélekedhet két ember különbözőképpen egy kérdésről (főleg, ha az a két ember ráadásul zsidó :)), annál is inkább, mikor ilyen bonyolult és összetett problémáról van szó.

ajjaj, két zsidó minimum három vélemény, de ez a vélemény legyen megalapozott, érvekkel védhető és főként átgondolt, nem gyűlöletből odafröcsögött "pusztuljanak az arabok" meg "miért nem jó nekik a többi arab állam? Miért pont ez kell nekik?", "rohadt terroristák" és még sorolhatnám a megszokott szélsőjobbos szövegeket erről a témáról. Te már hallottál olyan szélsőjobbos véleményt, ami kiegyensúlyozott volt és akár csak távolról is köszönőviszonyban állt a valós helyzettel, olyat, amelyik nem volt indulatos, nem az érzelmekre alapozott?

Véleményem szerint egy ilyen beszélgetést nem is érdemes vitaként beharangozni és felfogni, mert a szembenálló felek valószinűleg nem fogják tudni egymást meggyőzni. Legfeljebb arra jó, hogy megismerjük a másik véleményét, gondolatait, ami szintén nagyon fontos.

SZVSZ lehet erről vitatkozni, senkinek nincs betonba ágyazott véleménye, mindenkinek alakulhat még a világképe (remélhetőleg főként a szélsőjobbé :))), de tőlem ezentúl nevezhetjük eszmecserének is.

Előzmény: Rachela (355)